Μικροσκοπική άποψη κυττάρων του τραχήλου με επικάλυψη εικόνας HPV, τονίζοντας τη σημασία των τακτικών εξετάσεων Παπ για την υγεία της γυναίκας
Σάμερ Νικόλαος Αλ-Αχμάρ
13.11.2023
  • hpv

Μόλις πήρατε τα αποτελέσματα του Τεστ Παπ και σας είπαν ότι έχετε HPV. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε το τι πραγματικά σημαίνει η ανίχνευση του HPV στο Τεστ Παπ και ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Θα δούμε επίσης πώς η πλειονότητα των λοιμώξεων από HPV δεν καταλήγουν σε καρκίνο και πως συχνά αντιμετωπίζονται επιτυχώς από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 


Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι το πιο συχνό Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα παγκοσμίως


 

Λοίμωξη από HPV

Στατιστικά δεδομένα

Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι το πιο συχνό Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ) παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα δεδομένα, περισσότερο από το 90% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα μολυνθούν με τον HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η Πλειοψηφία των Λοιμώξεων από HPV δεν Οδηγούν σε Καρκίνο

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, παρά την υψηλή εξάπλωση, οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV είναι προσωρινές και δεν καταλήγουν σε σοβαρές επιπλοκές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός απομακρύνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς να προκαλέσει μόνιμες βλάβες. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των λοιμώξεων από υψηλού κινδύνου τύπους HPV μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνος.

Πως προχωράει η λοίμωξη από τον HPV

Στάδια της Λοίμωξης

Η λοίμωξη από HPV μπορεί να εξελιχθεί μέσα από διαδοχικά στάδια. Αρχικά, πολλές λοιμώξεις από HPV είναι ασυμπτωματικές και μπορεί να μην απαιτούν άμεση θεραπεία, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα συχνά καταφέρνει να εξαλείψει τον ιό. Αυτό αποτελεί το στάδιο της "απλής λοίμωξης" που συχνά αναφέρεται και ως “ ίχνη λοίμωξης”.

Προκαρκινικές Βλάβες (CIN 1, CIN 2, CIN 3)

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες κατατάσσονται σε τρία επίπεδα βάσει της σοβαρότητας: CIN 1 (ήπια δυσπλασία) ή (LGIL, χαμηλόβαθμη πλακώδη ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση), CIN 2 (μέτρια δυσπλασία) και CIN 3 (σοβαρή δυσπλασία) ή (HGIL, υψηλόβαθμη πλακώδη ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση). Η έγκαιρη ανίχνευση αυτών των αλλαγών μέσω του τεστ Παπ είναι κρίσιμη για την πρόληψη της περαιτέρω εξέλιξης της λοίμωξης.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Το τελικό και πιο σοβαρό στάδιο της λοίμωξης από HPV είναι η εξέλιξη σε καρκίνο, κυρίως στον τράχηλο της μήτρας. Αυτό συμβαίνει σπάνια και συνήθως ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας παραμέλησης ή μη εντοπισμού των προκαρκινικών αλλαγών. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών μπορούν να προλάβουν αυτή την εξέλιξη.

Η φυσική εξέλιξη της λοίμωξης απο hpv

Διαχείριση και Επόμενα Βήματα μετά τη Διάγνωση

HPV DNA Test

Μετά την αρχική διάγνωση της λοίμωξης από HPV, ένα σημαντικό βήμα είναι η διενέργεια του HPV DNA test. Υπάρχουν πολλοί τύποι HPV, πάνω από 100, κάποιοι από τους οποίους σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Η αναγνώριση του συγκεκριμένου τύπου του HPV είναι κρίσιμη για τον καθορισμό της κατάλληλης παρακολούθησης και της δυνητικής θεραπείας.

Κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στον γυναικολόγο να εξετάσει με μεγέθυνση τον τράχηλο της μήτρας και να ανιχνεύσει τυχόν βλάβες που προκαλούνται από τον HPV. Μέσω αυτής της εξέτασης, μπορούν να εντοπιστούν προκαρκινικές αλλαγές ή άλλες ανωμαλίες, και να ληφθούν δείγματα βιοψίας αν χρειάζεται.

Αντιμετώπιση Ανάλογα με τον Βαθμό της Βλάβης:

Για περιπτώσεις απλής λοίμωξης ή CIN 1, η παρακολούθηση και η τακτική επανεξέταση είναι συνήθως αρκετές. Σε περιπτώσεις CIN 2 και CIN 3, οι οποίες είναι πιο σοβαρές, μπορεί να απαιτηθεί θεραπεία, όπως η θεραπεία με loop (LEEP), για την αφαίρεση των ανώμαλων κυττάρων.

 


Υπάρχουν πολλοί τύποι HPV, πάνω από 100, κάποιοι από τους οποίους σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου


 

Ο Ρόλος του Ανοσοποιητικού Συστήματος στην Αντιμετώπιση της Λοίμωξης από HPV

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην προστασία μας από πολλές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης από HPV. Η ικανότητα του σώματος να αντιδρά και να καταπολεμά τον ιό είναι η πιο αποτελεσματική «θεραπεία» που διαθέτουμε. Για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, είναι σημαντικό να διατηρούμε έναν υγιή τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την τακτική άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καλή υγιεινή ύπνου και την αποφυγή του στρες. Επίσης, η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ είναι βασικοί παράγοντες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Ο Ρόλος του Εμβολίου για τον HPV

Γνωρίζατε ότι το εμβόλιο για τον HPV θα μπορούσε να γίνει και μετά από μια λοίμωξη; Ενώ η λοίμωξη από ορισμένους τύπους του ιού μπορεί να έχει ήδη συμβεί, το εμβόλιο παρέχει προστασία από άλλα στελέχη που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερες βλάβες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων από αυτούς τους τύπους.

Συμπέρασμα

Για τις γυναίκες που ανακαλύψαν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό HPV το μήνυμα είναι σαφές και ενθαρρυντικό: Η σωστή και τακτική παρακολούθηση των λοιμώξεων από HPV μπορεί να μειώσει σημαντικά, ακόμα και να εκμηδενίσει, την πιθανότητα σοβαρών βλαβών. Η πρόληψη με το εμβόλιο και η έγκαιρη διάγνωση είναι τα πιο ισχυρά μας εργαλεία για μια υγιή ζωή.

Πηγές

https://www.health.state.mn.us/data/mcrs/data/qfhpv.html

Skinner SR, Wheeler CM, Romanowski B, et al. Progression of HPV infection to detectable cervical lesions or clearance in adult women: Analysis of the control arm of the VIVIANE study. Int J Cancer. 2016;138(10):2428-2438. doi:10.1002/ijc.29971

Graham SV. The human papillomavirus replication cycle, and its links to cancer progression: a comprehensive review. Clin Sci (Lond). 2017;131(17):2201-2221. Published 2017 Aug 10. doi:10.1042/CS20160786

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις ή απορίες σχετικά με τον HPV ή το τεστ Παπ, ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ:

+30 6974614818