Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ας μιλήσουμε ειλικρινά, η σκέψη ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από ένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα μπορεί να είναι τρομακτική, κυρίως λόγω της έλλειψης ενημέρωσης γύρω από τα θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς που ακόμα, δυστυχώς, για πολλούς είναι ταμπού. Ως γυναίκα, πρέπει να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα, ώστε να μπορείτε να έχετε τον έλεγχο της σεξουαλικής σας υγείας. Γι' αυτό παρακάτω θα αναφερθούμε στα πιο συνηθισμένα ΣΜΝ και θα καταρρίψουμε μερικούς μύθους γύρω από αυτά.

Τα πιο κοινά ΣΜΝ: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Τα χλαμύδια, η γονόρροια, ο ιός HPV, ο έρπης και ο HIV είναι τα πιο κοινά ΣΜΝ σε σεξουαλικά δραστήριους άνδρες και γυναίκες. Και ενώ ορισμένες από αυτές τις λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές, άλλες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και αποτελεσματικά.

Χλαμύδια:

Αυτή η λοίμωξη οφείλεται στο βακτήριο Chlamydia Trachomatis και είναι συχνά ασυμπτωματική, αλλά μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), εάν δεν θεραπευτεί. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, ασυνήθιστες εκκρίσεις και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα χλαμύδια μπορούν επίσης να μολύνουν το λαιμό και το ορθό εάν τα βακτήρια μεταδοθούν κατά τη διάρκεια στοματικού ή πρωκτικού σεξ.(1)

Γονόρροια:

Όπως και τα χλαμύδια, η γονόρροια είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει PID, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τσούξιμο κατά την ούρηση, αυξημένες εκκρίσεις από τον κόλπο και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Η γονόρροια μπορεί επίσης να μολύνει το λαιμό και το ορθό εάν τα βακτήρια μεταδοθούν μέσω στοματικής ή πρωκτικής σεξουαλικής επαφής.(2)

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV):

Ο HPV είναι η πιο κοινή ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι περισσότερες γυναίκες με HPV δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάποιοι τύποι του ιού HPV μπορεί επίσης να προκαλέσουν καρκίνο στο αιδοίο, τον κόλπο, τον πρωκτό ή τον στοματοφάρυγγα. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο μας εδώ.

Έρπης των γεννητικών οργάνων (HSV 2):

Αυτή η λοίμωξη προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα και εμφανίζεται με μικρές, επώδυνες πληγές στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα και να είναι ασυμπτωματική. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο έρπης μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα και είναι μια δια βίου λοίμωξη.

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV):

Αυτή η ιογενής λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής με μολυσμένο αίμα, σπέρμα, κολπικά υγρά ή μητρικό γάλα. Μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS), εάν δεν αντιμετωπιστεί. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα άτομο που έχει τον ιό hiv μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα για πολλά χρόνια, αλλά μπορεί ακόμα να μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Οι πιο συχνές ερωτήσεις των γυναικών

Πώς μπορώ να αποφύγω τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Η πρακτική του ασφαλούς σεξ με τη χρήση προφυλακτικού ή άλλων μορφών προστασίας και οι τακτικές εξετάσεις είναι οι καλύτεροι τρόποι για την πρόληψη των ΣΜΝ. Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε το εμβόλιο για τον HPV και την ηπατίτιδα Β, για να μειώσετε τον κίνδυνο προσβολής από αυτές τις λοιμώξεις.

Δώστε χρόνο σε κάθε νέα γνωριμία, ώστε να σιγουρευτείτε ότι συμφωνείτε στο τί συνιστά ασφαλές σεξ πριν προχωρήσετε. Επιπλέον, μην αμελείτε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο και κάντε συχνά εξετάσεις για ΣΜΝ αν έχετε πολλαπλούς συντρόφους.

Μία μόνο σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις: Είναι αρκετή για να προσβληθεί κάποιος από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

Η αλήθεια είναι ότι αρκεί μία μόνο σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις για να προσβληθεί κάποιος από ένα ή περισσότερα σεξουαλικά νοσήματα. Και ενώ τα προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης, δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Προφανώς η πιθανότητα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο αριθμός συντρόφων. Γι' αυτό είναι σημαντικό να εξετάζεστε τακτικά και να εφαρμόζετε μεθόδους ασφαλούς σεξ.

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι έχω ΣΜΝ;

Εάν νομίζετε ότι έχετε ΣΜΝ, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ιατρό για εξέταση και θεραπεία. Ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, ενώ άλλα, όπως ο έρπης και ο HIV, μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Να θυμάστε, η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Θα γνωρίζει ο σύντροφός μου αν έχω ΣΜΝ;

Τα περισσότερα αφροδίσια νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή και είναι σημαντικό να ενημερώνετε τους σεξουαλικούς σας συντρόφους, εάν έχετε διαγνωστεί με ΣΜΝ, ώστε να μπορούν και εκείνοι να εξεταστούν και να θεραπευτούν. Να έχετε ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία με τους σεξουαλικούς σας συντρόφους σχετικά με τη σεξουαλική σας υγεία και να εφαρμόζετε από κοινού πρακτικές ασφαλούς σεξ για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης.

Μπορούν τα ΣΜΝ να επηρεάσουν τη γονιμότητά μου;

Ορισμένα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID) εάν δεν αντιμετωπιστούν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι σημαντικό να εξετάζεστε και να θεραπεύεστε για τα ΣΜΝ για να προλάβετε την PID και άλλες επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας.

Πώς θα σας βοηθήσουμε;

Αν έχετε συμπτώματα που πιστεύετε ότι μπορεί να είναι από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε έρθει σε επαφή με μικρόβια που μεταδίδονται κυρίως σεξουαλικά, αν θέλετε να ενημερωθείτε για αυτά πριν αρχίσετε να είστε σεξουαλικά ενεργές ή θέλετε να εμβολιαστείτε έναντι του HPV, είναι σημαντικό να μας επισκεφτείτε. Οι γνώσεις γύρω από τους τρόπους μετάδοσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως επίσης και ο συστηματικός έλεγχος είναι τα σημαντικότερα στοιχεία για να απολαμβάνετε το σεξ, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία σας.

 

Πηγές

1.https://www.cdc.gov/std/general/default.htm

2.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/symptoms-causes/syc-20351240