ουρεόπλασμα- προστασία
Σάμερ Νικόλαος Αλ-Αχμάρ
16.05.2023

Το ουρεόπλασμα (ureaplasma urealyticum) είναι ένας όχι τόσο γνωστός όρος σε πολλούς. Παρόλα αυτά έχει μεγάλη σημασία για την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος σε άνδρες και γυναίκες. Αυτός ο μικροσκοπικός οργανισμός συνήθως συμβιώνει εντός του σώματός μας. Mπορεί, όμως, να προκαλέσει προβλήματα όταν αυξάνεται ο αριθμός του.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον συχνά παραβλεπόμενο "επισκέπτη", εξηγώντας τι ακριβώς είναι το ουρεόπλασμα, πώς μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από αυτό. Τέλος, θα απαντήσουμε στην πιο συχνή ερώτηση των ασθενών: γιατρέ πώς φεύγει?

Κύρια Συμπτώματα της λοίμωξης από Ουρεόπλασμα

Παρόλο που η λοίμωξη από το ουρεόπλασμα είναι συνήθως ασυμπτωματική, μπορεί επίσης να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα που ποικίλλουν από απλά ενοχλητικά μέχρι εντελώς εξαντλητικά. Κάποιες γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν αλλαγές, όπως έντονες εκκρίσεις, ερεθισμό, κνησμό ή πόνο κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή. Αυτά τα συμπτώματα, που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και την καθημερινή δραστηριότητα.

Μετάδοση του Ουρεοπλάσματος- ΣΜΝ: Πώς Γίνεται η Μετάδοση και Ποιοι Κινδυνεύουν

Το ουρεοπλασμα (ureaplasma urealyticum) μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, κάνοντας το σημαντικό θέμα για όλους, ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ενήλικες που κινδυνεύουν: το ουρεόπλασμα μπορεί επίσης να μεταδοθεί από την μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση, πράγμα που καθιστά την ενημέρωση και την πρόληψη ακόμη πιο ζωτικής σημασίας. Φυσικά, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι το ουρεοπλασμα σε πολλές γυναίκες αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.

Πώς Γίνεται η Διάγνωση για το Ουρεόπλασμα

Η διάγνωση του ουρεοπλάσματος γίνεται μέσω διάφορων εξετάσεων, όπως της καλλιέργειας κολπικού υγρού. Στις γυναίκες, αυτή περιλαμβάνει την λήψη δείγματος από τον κόλπο ή/και τον τράχηλο της μήτρας το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται στο εργαστήριο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ακούγεται ενοχλητική, αλλά είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Ουρεόπλασμα και Γονιμότητα: Πιθανές Επιπτώσεις

Το ουρεόπλασμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, αν δεν αντιμετωπιστεί. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως πόνο, εκκρίσεις, καθώς και υπογονιμότητα, τραχηλίτιδα, σαλπιγγίτιδα, επαπειλούμενη αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Οι επιπτώσεις αυτές μπορούν να έχουν αντίκτυπο, τόσο συναισθηματικά όσο και φυσικά, γι' αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Η Επίδραση του Ουρεοπλάσματος κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης: Κίνδυνοι για τη Μητέρα και το Μωρό

Ενώ πολλές φορές οι γυναίκες που δεν έχουν συμπτώματα δεν χρειάζεται να λάβουν κάποια θεραπεία για την εκρίζωση του ουρεοπλάσματος, δεν ισχύει το ίδιο και στην κύηση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ουρεοπλασμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες καταστάσεις, όπως η πρόωρη ρήξη των υμένων και ο πρόωρος τοκετός. Γι'αυτό, είναι ζωτικής σημασίας η τακτική ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και η άμεση αντιμετώπιση οποιονδήποτε συμπτωμάτων.

Εικόνα του ουρεοπλάσματος στο μικροσκόπιο

Πόνος και Κνησμός στα Γεννητικά Όργανα: Τι Να Κάνετε

Αν έχετε πόνο, κνησμό ή άλλα δυσάρεστα συμπτώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδείξεις λοίμωξης από ουρεόπλασμα ή κάποιας άλλης μορφής κολπίτιδα. Ο γιατρός σας θα μπορέσει να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για να ελαχιστοποιήσει τις επιπλοκές και να αντιμετωπίσει την πιθανή λοίμωξη. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα και μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Πρόληψη της Λοίμωξης από Ουρεόπλασμα: Συμβουλές και Προληπτικά Μέτρα

Η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να προστατέψει από τη μετάδοση του ουρεοπλάσματος. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγχεστε τακτικά, ιδιαίτερα αν έχετε συμπτώματα ή αν έχετε πολλαπλούς συντρόφους. Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία και, όσο πιο ενημερωμένες είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές.

Αντιμετώπιση Ουρεοπλάσματος: Επιλογές Θεραπείας 

Η πιο συχνή ερώτηση των ασθενών είναι: πώς φεύγει? Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας ασφαλείς. Τα αντιβιοτικά είναι το πιο συνηθισμένο μέσο θεραπείας, στους ασθενείς με την δοξυκυκλίνη και την αζιθρομυκίνη να αποτελούν τις πιο συνηθισμένες επιλογές.

Θεραπεία της Λοίμωξης από Ureaplasma

Θεραπεία της Λοίμωξης από Ureaplasma

Αντιβιοτικό Δοσολογία
Δοξυκυκλίνη 100-mgX2, 7 ημέρες θεραπείας τουλάχιστον
Αζιθρομυκίνη Μονή δόση 1-g
Τετρακυκλίνη Δοσολογία κατά περίπτωση
Κλαριθρομυκίνη Δοσολογία κατά περίπτωση
Κινολόνες Δοσολογία κατά περίπτωση

Ωστόσο, η θεραπεία δεν θα έπρεπε να περιορίζεται μόνο στα φάρμακα. Η αλλαγή του τρόπου ζωής που θα οδηγήσει σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών τροφών, η μείωση του στρες και η πρακτική ασφαλούς σεξ, μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την προστασία από την λοίμωξη.

Ο Σύντροφος και το Ουρεόπλασμα: Η Σημασία της Συνολικής Θεραπείας

Όταν μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με ουρεόπλασμα (ureaplasma urealyticum ή ureaplasma parvum), είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η υγεία του συντρόφου της. Καθώς το ουρεόπλασμα μπορεί να μεταδοθεί στους άνδρες μέσω της σεξουαλικής επαφής, αν ο σύντροφος δεν λάβει θεραπεία, είναι πιθανό να συνεχίσει να μεταδίδει τη λοίμωξη, παρά τη θεραπεία που δέχεται η γυναίκα.

Η θεραπεία του συντρόφου μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη των ίδιων αντιβιοτικών που λαμβάνει η γυναίκα, αν και αυτό θα πρέπει πάντα να γίνετε μετά από ιατρική συμβουλή. Επίσης, το ζευγάρι πρέπει να αποφύγει τη σεξουαλική επαφή μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία και να επιβεβαιωθεί η εκρίζωση της λοίμωξης.

Συμπερασματικά: Η Σημασία της Ενημέρωσης για το Ουρεόπλασμα

Το ουρεόπλασμα είναι ένας τύπος βακτηρίου που μπορεί να βρεθεί στα γεννητικά όργανα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Θεωρείται φυσιολογικό μέρος του ανθρώπινου μικροβιώματος και δεν θεωρείται αμιγώς σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ). Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις όπως ουρηθρίτιδα, τραχηλίτιδα και φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), οι οποίες συνήθως μεταδίδονται σεξουαλικά.

Έτσι, το ουρεόπλασμα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά δεν θεωρείται κλασικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Είναι πιο συχνό μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών ατόμων, αλλά μπορεί να βρεθεί και σε άτομα που δεν είναι σεξουαλικά ενεργά, γι' αυτό και δεν κατατάσσεται στα ΣΜΝ. 

Η γνώση και η κατανόηση των λοιμώξεων από ουρεόπλασμα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγική σας υγεία και την ευεξία σας. Με την σωστή ενημέρωση και την προσοχή, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας από τη λοίμωξη από ουρεόπλασμα (ureaplasma urealyticum). Είναι πάντα καλύτερο να προετοιμάζεστε παρά να αντιδράτε, και η ενημέρωση είναι το πρώτο και ίσως σημαντικότερο βήμα.

Πηγές