Απαραίτητος έλεγχος του υπογόνιμου ζευγαριού
Όταν ένα ζευγάρι αναζητά τα αίτια της υποχονιμότητας χρήσιμες εξετάσεις είναι:
- Η υστεροσαλπιγγογραφία (HSG)
Είναι ουσιαστικά μια ακτινογραφία που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του εσωτερικού της μήτρας και των σαλπίγγων. Μια ειδική σκιαγραφική ουσία εγχέεται μέσω του τραχήλου της μήτρας και μέσα στη μήτρα και τις σάλπιγγες. Καθώς η ουσία αυτή κινείται μέσω των σαλπίγγων, διενεργείται ακτινογραφία για να ελεγχθούν τυχόν αποφράξεις ή ανωμαλίες.
- Οι ορμόνες
Η εξέταση της αντιμυλλέριας ορμόνης (AMH) μετρά τα επίπεδα της AMH στο αίμα μιας γυναίκας. Η AMH είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα κύτταρα της ωοθήκης και μας παρέχει πληροφορίες για τον αριθμό των ωαρίων που έχουν απομείνει σε μια γυναίκα και την ωοθηκική της εφεδρεία. Άλλες ορμονικές εξετάσεις μετρούν τα επίπεδα διαφόρων ορμονών στο σώμα, όπως η FSH, η LH και η οιστραδιόλη. Αυτές οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ωορρηξία και τη γονιμότητα.
- Το υπερηχογράφημα
Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του μεγέθους και του σχήματος της μήτρας, καθώς και του πάχους του ενδομητρίου. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει ινομυώματα και πολύποδες στη μήτρα ή κύστες στις ωοθήκες.
- Η ανάλυση σπέρματος
Είναι μια εξέταση που πραγματοποιείται στο σπέρμα ενός άνδρα για τον έλεγχο της ποσότητας και της ποιότητας του σπέρματος. Η εξέταση μετρά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, το σχήμα και την κίνησή τους, καθώς και τον συνολικό όγκο του σπέρματος.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι εξετάσεις και τα τεστ μπορεί να μην παρέχουν οριστική διάγνωση και να χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος για να προσδιοριστεί ο λόγος που προκαλεί υπογονιμότητα στο ζευγάρι.
Μπορεί να προληφθεί η γυναικεία υπογονιμότητα;
Οι περισσότερες μορφές γυναικείας υπογονιμότητας δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να υπάρξει τρόπος πρόληψης. Ωστόσο, παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προκαλέσουν μείωση της γονιμότητας όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ελεγχθούν. Η ενσωμάτωση της γυμναστικής στην καθημερινότητα έχει ευεργετικό ρόλο στο να ελεγχθεί το σωματικό βάρος και να μειωθεί το στρες και το άγχος.
Πώς θα σας βοηθήσουμε;
Η υπογονιμότητα είναι ένα αγχωτικό ζήτημα για κάθε άνθρωπο, γυναίκα και ζευγάρι, ακόμα και ως ιδέα, πόσο μάλλον ως μια πραγματικότητα. Για αυτό το λόγο, αν έχουν περάσει 12 μήνες σεξουαλικών επαφών χωρίς επιτυχία (ή 6 μήνες εάν είστε άνω των 35 ετών), είναι σημαντικό να μας επισκεφτείτε για να αναζητήσουμε μαζί αν υπάρχει κάποιο αίτιο μειωμένης γονιμότητας. Θα λάβουμε το ιατρικό ιστορικό σας, θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας και να προχωρήσουμε σε εξετάσεις, όπου και αν χρειάζεται.
Σε κάθε περίπτωση διερεύνησης αιτιών μειωμένης γονιμότητας σε ένα ζευγάρι, προτείνουμε στα ζευγάρια να ελεγχθούν και να αναζητηθούν τόσο οι παράγοντες γυναικείας, όσο και αυτοί της ανδρικής υπογονιμότητας.
Η θεραπεία και η περαιτέρω αντιμετώπιση θα εξαρτηθεί από τα υποκείμενα αίτια της υπογονιμότητας. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν εκ γενετής προβλήματα και σοβαρές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση μέσω λαπαροσκόπησης ή υστεροσκόπησης, ενώ κάποιες φορές μπορεί να αρκεί μια ορμονική φαρμακευτική αγωγή. Οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση βρίσκονται πλέον σε τέτοιο στάδιο εξέλιξης που μπορούν να βοηθήσουν και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις.