Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση είναι μια σύγχρονη χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων των οργάνων της κοιλιάς. Έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική, δηλαδή την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Στη λαπαροσκόπηση, αντί να γίνονται μεγάλες τομές, χρησιμοποιούνται μόνο μικρές οπές, μέσα από τις οποίες περνούν λεπτά εργαλεία που επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης.

Με τη λαπαροσκόπηση, οι ασθενείς μπορούν να κάνουν το χειρουργείο που είναι απαραίτητο για τη θεραπεία τους, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους και την ταλαιπωρία με καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό το λόγο ονομάζεται και ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο (minimally invasive surgery). Η λαπαροσκόπηση γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς με εξειδίκευση και εμπειρία σε αυτή. 

Πώς ακριβώς γίνεται η λαπαροσκόπηση;

Αναισθησία: Πριν από την έναρξη της χειρουργικής επέμβασης, ο ασθενής κάνει γενική αναισθησία για να διασφαλιστεί ότι δεν θα νιώσει καθόλου πόνο.

Τομές: Πραγματοποιούνται συνήθως 3-4 μικρές τομές στην κοιλιά μέσω των οποίων θα εισαχθούν τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Οι τομές αυτές έχουν συνήθως μέγεθος μεταξύ 0,5-1 εκατοστό.

Λαπαροσκόπιο: Το λαπαροσκόπιο είναι ένα μακρύ, λεπτό όργανο με κάμερα και φως στο άκρο του. Η κάμερα αυτή εισάγεται μέσω μιας από τις τομές, επιτρέποντας στον χειρουργό να δει τα όργανα στο εσωτερικό της κοιλιάς σε μια οθόνη, σε μεγέθυνση και με εξαιρετική ποιότητα εικόνας.

Πρόσθετα εργαλεία: Μέσω των άλλων τομών, χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία, όπως λαβίδες και ψαλίδια, για να την εκτέλεση της επέμβασης. Αυτά τα εργαλεία είναι επίσης λεπτά και έχουν μακριές λαβές, επιτρέποντας μας να εκτελέσουμε τη διαδικασία με ακρίβεια και έλεγχο.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ελαχιστοποιούν το μέγεθος των τομών και να επιτρέπουν στον χειρουργό να εκτελεί λεπτούς χειρισμούς με μεγαλύτερη ακρίβεια. Με τη χρήση αυτών των εργαλείων, η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει γίνει η προτιμώμενη επιλογή για πολλούς ασθενείς, καθώς έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο, ουλές και ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης, σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική.

Λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Ένα σύγχρονο μέσο διάγνωσης και θεραπείας γυναικολογικών παθήσεων

Πιο συγκεκριμένα, στη γυναικολογία η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται τόσο ως μέσο διάγνωσης (διαγνωστική λαπαροσκόπηση), όταν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση παθήσεων ή συμπτωμάτων όσο και θεραπευτικά. Έτσι λοιπόν, η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που μπορεί να σχετίζονται με:

Ποια είναι τα οφέλη της λαπαροσκόπησης;

Η λαπαροσκόπηση έχει πολλά οφέλη, ειδικά αν συγκριθεί με την ανοιχτού τύπου επέμβαση:

  • Μικρότερες τομές με αποτέλεσμα λιγότερες ημέρες νοσηλείας και ταχύτερη ανάρρωση
  • Μειωμένο πόνο
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Μειωμένες πιθανότητες επιπλοκών ή λοιμώξεων
  • Οι ασθενείς επιστρέφουν ταχύτερα στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες

Πότε θα πάρω εξιτήριο εάν υποβληθώ σε λαπαροσκόπηση;

Κάθε χειρουργείο είναι διαφορετικό για κάθε ασθενή. Σε γενικές γραμμές στις απλές επεμβάσεις, όπως η λαπαροσκοπική αφαίρεση των σαλπίγγων ή η αφαίρεση μιας απλής κύστης ωοθηκών, ο ασθενής γίνεται να πάρει εξιτήριο μέσα σε λίγες ώρες. Σε πιο βαριά χειρουργεία μπορεί να χρειαστούν 1 ή 2 ημέρες.

Πώς θα σας βοηθήσουμε;

Μπορεί να σας προτείνουμε τη διενέργεια λαπαροσκόπησης στις περιπτώσεις όπου:

  • Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης συμπτωμάτων που έχετε ή παθήσεων από τις οποίες πιθανόν να πάσχετε, χρειάζεται η διενέργεια λαπαροσκόπησης για τη σωστότερη διάγνωση 
  • Το θεραπευτικό πλάνο μας για την πάθησή σας προϋποθέτει επέμβαση μέσω λαπαροσκόπησης για τη βελτίωση των συμπτωμάτων σας

Σε κάθε περίπτωση θα σας δώσουμε πληροφορίες για όλη τη διαδικασία της λαπαροσκόπησης βήμα-βήμα, από την προετοιμασία, το τι πρέπει να περιμένετε να συμβεί κατά τη διάρκειά της, μέχρι και την αποκατάσταση, και θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας πριν, αλλά και μετά την επέμβαση.

Αν σας έχουν προτείνει επέμβαση μέσω ανοιχτού χειρουργείου, είναι σημαντικό να μας επισκεφτείτε, ώστε να ενημερωθείτε και να λάβετε σωστή πληροφόρηση για το κατά πόσο το χειρουργείο σας γίνεται με λαπαροσκόπηση. 

Να θυμάστε ότι η επιλογή του σωστού ειδικού και η ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία είναι το κλειδί για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος σε μια λαπαροσκοπική επέμβαση.

Πηγές

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC539626/

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22552-laparoscopic-surgery

 

Είμαστε Εδώ Για Εσάς

Η υγεία σας απαιτεί προσωπική φροντίδα και αφοσίωση.

Καλέστε Τώρα 6974614818