Ινομυώματα με Λαπαροσκόπηση

Τα ινομυώματα είναι όγκοι που αναπτύσσονται στη μήτρα. Εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες 30-50 ετών και υπολογίζεται ότι 2 στις 3 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα εμφανίσουν τουλάχιστον ένα ινομύωμα στη ζωή τους. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι και δε συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου. 

Αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μήτρας (υποβλεννογόνια ινομυώματα), στο τοίχωμα της μήτρας (ενδοτοιχωματικά ινομυώματα) ή στην εξωτερική επιφάνεια (υπορογόνια ινομυώματα). Μπορούν να είναι τόσο μικρά που να μην τα βλέπει το ανθρώπινο μάτι ή να έχουν μέγεθος μερικών εκατοστών, με αποτέλεσμα να πιέζουν τη μήτρα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει ένα μόνο ινομύωμα ή περισσότερα, ενώ δεν είναι σπάνιο ο αριθμός και το μέγεθος των ινομυωμάτων να αλλάζει. 

Τα ινομυώματα αφορούν κυρίως την αναπαραγωγική ηλικία. Ξεκινούν να αναπτύσσονται συνήθως από την εφηβεία μέχρι περίπου τα 50 έτη, ενώ τείνουν να συρρικνώνονται μετά την εμμηνόπαυση.

Συμπτώματα ινομυωμάτων: Πότε να πάω στο γυναικολόγο;

Περίπου 2 στις 3 γυναίκες δε γνωρίζουν ότι έχουν ινομυώματα, επειδή δεν έχουν συμπτώματα. Γι’ αυτό και συνήθως η διάγνωση των ινομυωμάτων γίνεται, τυχαία, κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο ή κατά τη διάρκεια υπερηχογραφήματος στην εγκυμοσύνη. 

Τα συμπτώματα που προκαλούν τα ινομυώματα μπορεί να είναι σημαντικά και εξαρτώνται, κυρίως, από τη θέση τους και το μέγεθος τους. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διαταραχές περιόδου
 • Πόνο στην κοιλιά, τη λεκάνη ή τη μέση 
 • Δυσκοιλιότητα
 • Δυσκολία στην ούρηση, όταν πιέζουν την ουροδόχο κύστη
 • Υπερβολική αιμορραγία στην περίοδο ή αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους 
 • Υπερβολικό πόνο στην περίοδο 
 • Μεγάλη διάρκεια περιόδου
 • Υπογονιμότητα, όταν βρίσκονται στην κοιλότητα της μήτρας
 • Προβλήματα στην εγκυμοσύνη 
 • Πόνο ή ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή 

Ποια είναι τα αίτια των ινομυωμάτων;

Τα ακριβή αίτια της ανάπτυξης των ινομυωμάτων δεν έχουν βρεθεί, ωστόσο φαίνεται να συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, κυρίως στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, όπως επίσης και με ανωμαλίες των κυττάρων. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, αφού συχνά παρατηρείται μία ή περισσότερες γυναίκες της ίδιας οικογένειας να έχουν αναπτύξει ινομυώματα μήτρας.

Επιπλέον, η μέχρι στιγμής ιατρική έρευνα έχει εντοπίσει κάποιους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης των ινομυωμάτων όπως η έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία, η παχυσαρκία, η έλλειψη βιταμίνης D, η κακή διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ. Τέλος, εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες που δεν είχαν εγκυμοσύνη. 

Ινομυώματα με Λαπαροσκόπηση

Πότε υπάρχει ένδειξη αφαίρεσης των ινομυωμάτων;

Τα ινομυώματα μήτρας, σε μερικές περιπτώσεις, υποχωρούν μετά την εμμηνόπαυση ή τον τοκετό, γι’ αυτό και μπορεί να μη χρειάζονται θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται φάρμακα, τα οποία συρρικνώνουν τα ινομυώματα και βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Έτσι λοιπόν η ανάπτυξη των ινομυωμάτων δεν προϋποθέτει απαραίτητα την χειρουργική τους αφαίρεση. Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που μας αναγκάζουν να προχωρήσουμε σε χειρουργική αντιμετώπιση, όπως:

 • Η απότομη αύξηση του μεγέθους τους
 • Όταν προκαλούν συμπτώματα όπως η μεγάλη απώλεια αίματος (αναιμία) και το αίσθημα βάρους στη κοιλιά
 • Η ηλικία της γυναίκας και η επιθυμία της για τεκνοποίηση

Λαπαροσκόπηση: Θεραπεύοντας τα ινομυώματα με σύγχρονα εργαλεία

Το σημαντικότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων είναι η χειρουργική αφαίρεση τους μέσω λαπαροσκόπησης. Η λαπαροσκόπηση είναι ένα ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο, το οποίο μας βοηθάει στην αντιμετώπιση σημαντικών παθήσεων των οργάνων της κοιλιακής χώρας και της λεκάνης. Στα ινομυώματα της μήτρας, η λαπαροσκόπηση γίνεται είτε για τη διάγνωση είτε για την αφαίρεση τους.

Το μέλλον στη θεραπεία των ινομυωμάτων

Καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές, όπως ο εμβολισμός των μητριαίων αρτηριών και οι εστιασμένοι υπέρηχοι υπό μαγνητική τομογραφία μπορούν να δώσουν νέες ελπίδες σε όσες πάσχουν από ινομυώματα, αφού προσφέρουν λιγότερο επεμβατικούς τρόπους για τη διαχείριση της νόσου. Επιπλέον, τα νέα φάρμακα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη υπόσχονται την αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών των ινομυωμάτων. Αυτές οι πρωτοποριακές λύσεις προσφέρουν πιο εξατομικευμένες επιλογές για τη διαχείριση των ινομυωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Πώς θα σας βοηθήσουμε;

Αν έχετε συμπτώματα ινομυωμάτων, έχετε την υποψία ότι μπορεί να έχετε, έχετε ήδη διαγνωστεί με αυτά ή έχετε κάνει θεραπεία χωρίς αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να μας επισκεφθείτε. Αφού καταγράψουμε το ιστορικό σας και δούμε τις εξετάσεις που έχετε ήδη κάνει, μπορεί να σας ζητήσουμε συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία, ώστε να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση. Αν σας έχουν προτείνει λαπαροσκόπηση για τα ινομυώματα, θα σας ενημερώσουμε για όλη τη διαδικασία, από την προετοιμασία, το τι να περιμένετε να συμβεί κατά τη διάρκειά της, μέχρι και την αποκατάσταση. Επιπλέον, θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας πριν, αλλά και μετά την επέμβαση. 

Τα ινομυώματα είναι μια πάθηση που, παρόλο που συνήθως δεν είναι αισθητή και δεν επηρεάζει την καθημερινότητά σας, μπορεί να γίνει η αιτία σοβαρών προβλημάτων για την υγεία σας. Γι’ αυτό, αν έχετε ινομυώματα, απευθυνθείτε αποκλειστικά σε εξειδικευμένους γυναικολόγους, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στη λαπαροσκόπηση.