Διαταραχές περιόδου

Οι διαταραχές περιόδου, ή αλλιώς οι ανώμαλες αιμορραγίες, μπορεί να αποτελέσουν μια δύσκολη και κάποιες φορές τρομακτική εμπειρία, για τις περισσότερες γυναίκες που τις βιώνουν. Πρόκειται για ανωμαλίες στον κύκλο που εμφανίζονται για διάφορους λόγους και είτε οφείλονται σε περιστασιακές ορμονικές διαταραχές, είτε αποτελούν αιτία πιο σοβαρών υποκείμενων παθήσεων.

Τυπικά συμπτώματα αυτών των διαταραχών είναι:

 • Η απουσία περιόδου (αμηνόρροια)
 • Οι αυξομειώσεις στη συχνότητα και τη διάρκεια της
 • Η αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους μιας γυναίκας
 • Η υπερβολική αιμορραγία
 • Ο πόνος 

Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη συχνότητα και τη διάρκεια της περιόδου σας και να την καταγράφετε κάθε μήνα, μαζί με τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η ποσότητα και το χρώμα του αίματος. Γνωρίζοντας ότι η διάρκεια της εμμήνου ρύσεως δεν είναι ίδια σε όλες τις γυναίκες, αφού μια περίοδος θεωρείται φυσιολογική όταν έρχεται κάθε 21 έως 35 ημέρες και διαρκεί από 3 έως 8 μέρες, μόνο μέσω της καταγραφής μπορείτε πραγματικά να αντιληφθείτε τις αλλαγές που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση ανωμαλιών του κύκλου.

Παρακάτω, θα διερευνήσουμε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες των διαταραχών του κύκλου και θα σας ενημερώσουμε για τις περιπτώσεις όπου θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε βοήθεια. 

Ορμονικές διαταραχές: Μια κοινή αιτία των διαταραχών του κύκλου

Μία από τις πιο συχνές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές περιόδου είναι οι ορμονικές διαταραχές. Αυτές μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η χρήση ορισμένων φαρμάκων, οι εναλλαγές στο σωματικό βάρος και οι υποκείμενες παθήσεις που μια γυναίκα μπορεί να έχει. Ορμονικές διαταραχές, που όμως δεν εγκυμονούν κινδύνους, μπορούν να εμφανιστούν σε ορισμένα σημαντικά στάδια της ζωής, όπως η εφηβεία, η εμμηνόπαυση ή η εγκυμοσύνη.

Άλλες πιθανές αιτίες διαταραχών περιόδου: Λοίμωξη και φλεγμονή

Μια άλλη κοινή αιτία των διαταραχών της περιόδου είναι η λοίμωξη ή η φλεγμονή των πυελικών οργάνων (μήτρα, σάλπιγγες και ωοθήκες). Αυτές μπορεί να προκληθούν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, ή από κολπίτιδες ή άλλες λοιμώξεις της μήτρας. Φλεγμονή μπορεί, επίσης, να προκληθεί από τη χρήση ορισμένων προϊόντων, όπως αρωματικά σαπούνια ή "ειδικά" για την ευαίσθητη περιοχή σκευάσματα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τον ευαίσθητο ιστό του κόλπου.

Σοβαρές διαταραχές περιόδου: Πότε να επισκεφτείτε γυναικολόγο

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαταραχές στον κύκλο μπορούν να αποτελέσουν σημάδι μιας πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης για μια γυναίκα, όπως η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας. 

Διαβάστε περισσότερα για την ενδομητρίωση ΕΔΩ και για τα ινομυώματα μήτρας ΕΔΩ 

Άλλες σοβαρές αιτίες των διαταραχών περιόδου είναι γυναικολογικές παθήσεις όπως:

 • Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)
 • Οι πολύποδες μήτρας
 • Ο καρκίνος του ενδομητρίου
 • Η εξωμήτρια κύηση
 • Παθήσεις του θυρεοειδή αδένα
 • Οι αποβολές
 • Η αδενομύωση
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης
 • Το στρες

Πώς θα σας βοηθήσουμε;

Εάν έχετε διαταραχές στην περίοδο, είναι σημαντικό να μας επισκεφτείτε και μαζί να διερευνήσουμε την αιτία τους, ώστε η σωστή διάγνωση να μας οδηγήσει στη πιο κατάλληλη για σας θεραπεία. Θα λάβουμε το ιατρικό ιστορικό σας, θα αναλύσουμε τα συμπτώματα σας και μέσω της κλινικής εξέτασης και του υπερηχογραφήματος θα προσδιορίσουμε τα ακριβή αίτια τους. Η θεραπεία και η περαιτέρω αντιμετώπιση θα εξαρτηθεί από τους υποκείμενους λόγους των διαταραχών. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής (απώλεια βάρους, άσκηση, υγιεινή διατροφή), φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του κύκλου ή, ευτυχώς πιο σπάνια, χειρουργική επέμβαση μέσω λαπαροσκόπησης.