Κολπίτιδα

Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του κόλπου, που προκαλεί πόνο, πρήξιμο και κολπικές εκκρίσεις. Είναι μια συχνή πάθηση και συνήθως είναι εύκολα θεραπεύσιμη. Η κολπίτιδα μπορεί να προέρχεται από μια λοίμωξη, από την αλλαγή της ισορροπίας των βακτηρίων του κόλπου (χλωρίδα του κόλπου) ή και να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές.

Η ύπαρξη μιας κολπίτιδας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αμήχανα ή να ντραπείτε. Αυτό συνήθως συμβαίνει εξαιτίας της ταύτισης της κολπίτιδας με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, της έλλειψης ενημέρωσης και των ταμπού που υπάρχουν  γύρω από τα θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς και προσωπικής υγιεινής. Μια κολπίτιδα δε σημαίνει ότι έχετε κάνει κάτι λάθος, ούτε ότι δεν προσέχατε την υγεία σας και την προσωπικής σας υγιεινή.

Παρακάτω θα αναφερθούμε στα είδη και τα συμπτώματα της κολπίτιδας, τα αίτια, αλλά και τους τρόπου πρόληψης της, ώστε να έχετε πρόσβαση στα σωστά δεδομένα.

Συμπτώματα κολπίτιδας: Πότε πρέπει να πάω στο γυναικολόγο;

Αν έχετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι πιθανό να έχετε κολπίτιδα:

 • Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις με διαφορετικό χρώμα, οσμή ή σύσταση
 • Ελαφριά κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος
 • Κολπική ξηρότητα
 • Πόνο κατά την ούρηση ή το σεξ
 • Πρησμένο ή σκασμένο δέρμα γύρω από τον κόλπο
 • Φαγούρα, ερεθισμό ή πόνο στον κόλπο

Είδη κολπίτιδας

Ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν, υπάρχουν 3 είδη κολπίτιδας:

 1. Βακτηριακή κολπίτιδα

Προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη μερικών εκ των φυσιολογικών βακτηρίων που βρίσκονται στον κόλπο, διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία. Το πιο συχνό μικρόβιο, υπεύθυνο για την βακτηριακή κολπίτιδα είναι η Gardnerella vaginalis,

 1. Μυκητιασική κολπίτιδα

Προκαλείται συνήθως από την υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans, ο οποίος σε πολλές γυναίκες αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του κόλπου. Περίπου το 75% των γυναικών θα αντιμετωπίσουν ένα ή περισσότερα επεισόδια μυκητιασικής κολπίτιδας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. 

 1. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Η κολπίτιδα μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός ΣΜΝ όπως οι τριχομονάδες ή τα χλαμύδια.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η βακτηριακή και μυκητιασική κολπίτιδα σπάνια είναι μεταδοτικές, ενώ οι κολπίτιδες που οφείλονται στα ΣΜΝ, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, μεταδίδονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή.

Κολπίτιδα

Κολπίτιδα: Πώς προκαλείται και τι μπορώ να κάνω για να την αποφύγω;

Τα αίτια της κολπίτιδας είναι διαφορετικά για κάθε είδος της. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μεταδίδονται από άλλους ανθρώπους, και στην περίπτωση των τριχομονάδων ακόμα και από βρεγμένες πετσέτες, μαγιό, ρούχα, κλπ. Συνεπώς τα αίτια σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρα, ενώ, προφανώς, η πιθανότητα προσβολής αυξάνεται όσο αυξάνει ο αριθμός των συντρόφων και δεν τηρούνται οι προστατευτικές πρακτικές.

Αντίθετα, στη βακτηριακή και μυκητιασική κολπίτιδα τα αίτια μπορεί να είναι διαφορετικά για την κάθε ασθενή, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να μην βρεθούν και ποτέ. Γενικά, στα αίτια ανήκουν ορμονικές αλλαγές όπως κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και του θηλασμού ή λόγω λήψης αντισυλληπτικών, η χρήση κολπικών πλύσεων, σπρέι, αρωματικών σαπουνιών, απορρυπαντικών, χαρτιού υγείας ή ταμπόν, καθώς μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο. Επιπλέον, δερματικές παθήσεις στην περιοχή του αιδοίου όπως το έκζεμα, παθήσεις όπως έλλειψη σιδήρου και σακχαρώδης διαβήτης και συγκεκριμένα αντιβιοτικά ή στεροειδή φάρμακα, μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κολπίτιδας. Στην περίπτωση συχνών υποτροπών, πολλές φορές η βασική αιτία βρίσκεται σε διαταραχές της μικροχλωρίδας του κόλπου.

Για να αποφύγετε την ανάπτυξη κολπίτιδας ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό στις σεξουαλικές σας επαφές
 • Φορέστε φαρδιά, βαμβακερά εσώρουχα και καλσόν
 • Πλένετε την περιοχή εξωτερικά του κόλπου με άφθονο νερό και στεγνώνετε καλά
 • Μην κάνετε κολπικές πλύσεις εσωτερικά
 • Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα υγιεινής με άρωμα, σαπούνια ή αποσμητικά μέσα και γύρω από τον κόλπο
 • Μετά τη χρήση της τουαλέτας σκουπιστείτε από μπροστά προς τα πίσω
 • Αποφύγετε τη χρήση ταμπόν
 • Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια στη μπανιέρα και τα υδρομασάζ

Πώς θα σας βοηθήσουμε;

Αν έχετε συμπτώματα κολπίτιδας, έχετε κολπίτιδα που δεν έχει υποχωρήσει μετά από φαρμακευτική αγωγή, είχατε στο παρελθόν πολλές φορές ταλαιπωρηθεί με κολπίτιδες, αν είχατε πρόσφατα μια έντονη σεξουαλική ζωή ή αν απλά θέλετε να ενημερωθείτε για την κολπίτιδα, είναι σημαντικό να μας επισκεφτείτε. Το να γνωρίζετε το σώμα σας, να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της κολπίτιδας και να ξέρετε πότε πρέπει να έρθετε για εξέταση, είναι πολύ σημαντικό για τη γρήγορη θεραπεία της και τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία σας, όπως και για την έγκαιρη διάγνωση ενός ΣΜΝ.

Η θεραπεία για την κολπίτιδα εξαρτάται από το είδος της και τα αίτια που την έχουν προκαλέσει. Οι κολπίτιδες συνήθως δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές. Εάν, όμως, εμφανίζονται συχνά μπορεί να σας προτείνουμε εκτός από εξετάσεις για ΣΜΝ, να διερευνήσουμε την πιθανότητα να είναι σύμπτωμα άλλων παθήσεων όπως ο διαβήτης, παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος ή άλλες δερματικές παθήσεις.

Πηγές:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/symptoms-causes/syc-20354707

https://www.nhs.uk/conditions/vaginitis/

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις ή ανησυχίες για την κολπίτιδα, μην διστάσετε να ενημερωθείτε:

+30 6974614818