Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μία σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που μας επιτρέπει να εξετάσουμε το εσωτερικό της μήτρας, προκειμένου να διαγνώσουμε, αλλά και να θεραπεύσουμε διάφορες γυναικολογικές παθήσεις. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός εργαλείου που ονομάζεται υστεροσκόπιο. Το υστεροσκόπιο δεν είναι τίποτα άλλο από έναν λεπτό σωλήνα με ενσωματωμένη κάμερα, ο οποίος εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στην μήτρα. Έτσι, μας επιτρέπει να έχουμε ζωντανή εικόνα από το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας.

Πόσα είδη υστεροσκόπησης υπάρχουν;

Η υστεροσκοπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη διάγνωση, όσο και για την θεραπεία παθήσεων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διάγνωση και θεραπεία μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.

Διαγνωστική υστεροσκόπηση

Είναι το είδος υστεροσκόπησης που κάνουμε όταν υπάρχει υποψία κάποιας παθολογίας που αφορά τη μήτρα και επιθυμούμε να καταλήξουμε σε μια διάγνωση. Έχοντας άμεση εικόνα του εσωτερικού της μήτρας μπορούμε να εντοπίσουμε ή να αποκλείσουμε παθολογικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, εάν μια γυναίκα έχει ανώμαλες αιμορραγίες, εισάγοντας τη κάμερα μας στη μήτρα μπορούμε με ακρίβεια να εξετάσουμε ολόκληρη την ενδομητρική κοιλότητα για παθήσεις, όπως για παράδειγμα οι πολύποδες της μήτρας, που θα μπορούσαν να είναι και η αιτία των συμπτωμάτων. Αντίστοιχα, σε μία γυναίκα με υπογονιμότητα μπορούμε να διαγνώσουμε παθήσεις όπως το διάφραγμα μήτρας ή οι συμφύσεις.

Επεμβατική υστεροσκόπηση

Επεμβατική υστεροσκόπηση είναι η υστεροσκόπηση που γίνεται με τη βοήθεια ειδικών, πολύ λεπτών εργαλείων που επιτρέπουν την χειρουργική αφαίρεση της παθολογίας από το εσωτερικό της μήτρας όπως τα ινομυώματα, οι πολύποδες και άλλα.

Υστεροσκόπηση: Πότε πρέπει να την κάνω;

Η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία που την προτείνουμε για προβλήματα όπως:

 • Διαταραχές περιόδου
 • Αιμορραγία στην εμμηνόπαυση
 • Υπογονιμότητα, πριν προχωρήσουμε στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης
 • Πολύποδες στη μήτρα ή τον τράχηλο της μήτρας
 • Επαναλαμβανόμενες αποβολές 
 • Αφαίρεση ινομυωμάτων της ενδομητρικής κοιλότητας
 • Διάγνωση υπερπλασίας της μήτρας
 • Διάγνωση καρκίνου της κοιλότητας της μήτρας
 • Πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά από σεξουαλική επαφή
 • Τοποθέτηση και αφαίρεση του σπιράλ (IUD)

Ποια είναι τα οφέλη της υστεροσκόπησης;

Η υστεροσκόπηση έχει σημαντικά οφέλη ως ιατρική διαδικασία καθώς:

 • Είναι σύντομη και σχετικά ανώδυνη
 • Δε χρειάζεται να νοσηλευτείτε ή να απέχετε από τις δραστηριότητές σας
 • Μας επιτρέπει να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε παθήσεις με μία μόνο διαδικασία
 • Είναι ελάχιστα επεμβατική και ιδιαίτερα ακριβής
 • Δεν επηρεάζεται η περίοδος ή ικανότητά σας να μείνετε έγκυος

Πόσο επώδυνη είναι η υστεροσκόπηση;

Κάθε γυναίκα, βέβαια, έχει διαφορετική αντοχή στον πόνο. Σύμφωνα με μελέτες, παράγοντες όπως η διάρκεια της διαδικασίας, το αν έχει προηγηθεί τοκετός και πόσο ανήσυχη είναι η ασθενής, μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψη του πόνου κατά την υστεροσκόπηση. Ανάλογα με την ασθενή, το είδος της υστεροσκόπησης και τη διάρκειά της, χορηγούμε τοπική αναισθησία, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται γενική αναισθησία.

Πότε πρέπει να γίνεται η υστεροσκόπηση;

Πρέπει να σημειώσουμε ότι δε μπορείτε να κάνετε υστεροσκόπηση εάν είστε έγκυος ή αν έχετε φλεγμονή στην περιοχή της λεκάνης. Η διαδικασία πραγματοποιείται ιδανικά σε συγκεκριμένες ημέρες της περιόδου(συνήθως την 5η-11η ημέρα).

Πώς θα σας βοηθήσουμε;

Αν έχετε διαγνωστεί με κάποια πάθηση που απαιτεί υστεροσκόπηση, όπως βαριές ή ακανόνιστες περιόδους, πόνο ή υπογονιμότητα, η υστεροσκόπηση μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την αιτία του προβλήματος, αλλά, ταυτόχρονα, να δώσει και τη λύση.

Εάν μας επισκεφτείτε θα λάβουμε το ιατρικό ιστορικό σας, θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας και θα αποφασίσουμε κατά πόσο είναι αναγκαία η υστεροσκόπηση. Αν κρίνουμε ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση για το δικό σας πρόβλημα θα σας ενημερώσουμε για όλη τη διαδικασία της υστεροσκόπησης βήμα-βήμα, από την προετοιμασία, το τι να περιμένετε να συμβεί κατά τη διάρκειά της, αλλά και μετά.

Με την υψηλή εξειδίκευση και την μεγάλη εμπειρία μας στην υστεροσκόπηση και τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, είμαστε αφοσιωμένοι στο να σας παρέχουμε το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας. Ξέρουμε ότι κάθε ασθενής είναι μοναδική και θα ασχοληθούμε ουσιαστικά μαζί σας για να κατανοήσουμε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες, ώστε να φτιάξουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στο δικό σας πρόβλημα.