Αυθαίρετη απεικόνιση πολύποδα μήτρας
Σάμερ Νικόλαος Αλ-Αχμάρ
26.09.2023
Οι πολύποδες της μήτρας είναι μια κοινή παθολογία που εμφανίζεται σε πολλές γυναίκες, και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα, τους κινδύνους και τις επιλογές που έχουμε για την θεραπεία τους.

Βασικά Σημεία

  • Οι πολύποδες της μήτρας αφορούν περίπου το 10% των γυναικών
  • Μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αιμορραγία και υπογονιμότητα
  • Η διάγνωση γίνεται κυρίως με το υπερηχογράφημα (ενδοκολπικό 3D)
  • Η θεραπεία των πολυπόδων ενδομητρίου μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεσή τους με υστεροσκόπηση

Τι είναι οι πολύποδες της μήτρας;

Οι πολύποδες της μήτρας ή του ενδομητρίου είναι μικροί όγκοι που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μήτρας. Αποτελούν μια συχνή πάθηση που επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους. Πιο σπάνια οι πολύποδες αναπτύσσονται στον τράχηλο της μήτρας και τότε ονομάζονται τραχηλικοί.

Αιτίες των πολυπόδων

Μια από τις κύριες αιτίες είναι η γενετική προδιάθεση. Αν έχετε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας που έχει πολύποδες μήτρας, η πιθανότητα να αναπτύξετε και εσείς την πάθηση αυξάνεται. Επιπλέον, η ηλικία είναι ένας ακόμα παράγοντας που σχετίζεται με την εμφάνιση τους, με τις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο προ της εμμηνόπαυσης να είναι πιο ευάλωτες. Άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση των πολυπόδων ενδομητρίου είναι η παχυσαρκία και η λήψη ταμοξιφαίνης, που χρησιμοποιείται στη θεραπεία καρκίνου του μαστού και είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τους.

Πιθανές Αιτίες Συσχέτιση
Γενετική προδιάθεση Σύνδρομα Lynch και Cowden
Ηλικία Πιο συχνά σε γυναίκες 40-50 ετών
Παχυσαρκία Αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων
Λήψη ταμοξιφαίνης Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης

Συμπτώματα των πολυπόδων μήτρας

Οι πολύποδες ενδομητρίου μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ανωμαλίες περιόδου (αιμορραγίες ανάμεσα στις περιόδους ή πιο βαριές περιόδους) και υπογονιμότητα, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους στην ενδομήτρια κοιλότητα.

Συμπτώματα Συχνότητα
Ανωμαλίες περιόδου Πολύ συχνά
Υπογονιμότητα Συχνά
Κοιλιακός Πόνος Σπάνια

Κίνδυνοι που συνδέονται με τους πολύποδες μήτρας

Παρά το γεγονός ότι οι πολύποδες της μήτρας συνήθως είναι αβλαβείς, υπάρχουν κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μία από τις κυριότερες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν είναι η υπογονιμότητα καθώς επίσης και ο αυξημένος κίνδυνος αποβολής. Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να εξετάζεται η παρουσία τους και να αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες με κάποιες γυναίκες να αντιμετωπίζουν πολύ βαριές και πολυήμερες περιόδους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, εξάντληση και αναστάτωση στην καθημερινή ζωή. Τέλος, οι πολύποδες ενδομητρίου αν και σπάνια, μπορεί να περιέχουν καρκινικά κύτταρα.

Σχέση πολυπόδων ενδομητρίου και υπογονιμότητας

Οι πολύποδες ενδομητρίου μπορεί να προκαλέσουν μηχανικά εμπόδια στην εμφύτευση του ωαρίου στα τοιχώματα της μήτρας, καθώς και συνέπειες στην ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο αποβολής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ οι πολύποδες μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα μιας γυναίκας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτό, ευτυχώς, δεν συμβαίνει πάντοτε.

Πρόπλασμα μήτρας με μεγεθυντικό φακό απεικονίζοντας πολύποδα στη μήτρα

Διάγνωση των πολυπόδων μήτρας

Η διάγνωση των πολυπόδων ενδομητρίου γίνεται με χρήση διαφόρων εξετάσεων. Το υπερηχογράφημα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους διάγνωσης και βοηθάει στην απεικόνιση των πολυπόδων στο εσωτερικό της μήτρας. Ο γυναικολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει ενδοκολπικό υπερηχογράφημα και με την χρήση της τεχνολογίας 3D να διαγνώσει εύκολα την παρουσία κάποιου πολύποδα. Επιπλέον, η υστεροσαλπιγγογραφία και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να διαγνώσουν την ύπαρξη πολύποδα αλλά σπάνια χρησιμοποιούνται γι' αυτό το λόγο.

 

Η διάγνωση των πολυπόδων ενδομητρίου απαιτεί εμπειρία και εξειδίκευση. Η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών υπερήχου, όπως το 3D αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά διάγνωσης

 

Θεραπεία των πολυπόδων μήτρας

Η θεραπεία των πολυπόδων ενδομητρίου μπορεί να περιλαμβάνει την απλή παρακολούθηση ή την αφαίρεση των πολυπόδων μέσω υστεροσκόπησης. Αυτή η διαδικασία, προτείνεται για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα ή υπογονιμότητα λόγω των πολυπόδων ενδομητρίου.

Οφέλη της θεραπείας:
  • Ανακούφιση από τα συμπτώματα των πολυπόδων 
  • Βελτίωση της υπογονιμότητας
  • Ευκαιρία για επιτυχημένη εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης ένας λεπτός, φωτιζόμενος σωλήνας με ενσωματωμένη κάμερα, εισάγεται στη μήτρα για να απεικονίσει και να αφαιρέσει τους πολύποδες. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική τεχνική μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης και τον κίνδυνο επιπλοκών.

 

Η υστεροσκοπική αφαίρεση των πολυπόδων ενδομητρίου μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για γυναίκες που αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα ή έχουν προβλήματα υπογονιμότητας

 

Συμβουλές για την πρόληψη των πολυπόδων ενδομητρίου

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης πολυπόδων ενδομητρίου. Η τήρηση υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πάθησης. Επιπλέον, η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου.

Επίσης, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της εμφάνισης πολυπόδων ενδομητρίου. Η συστηματική άσκηση βοηθά στην απώλεια βάρους και τη ρύθμιση των ορμονών, δύο παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση των πολυπόδων στη μήτρα.

Τέλος, η ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό και διάγνωση των πολυπόδων ενδομητρίου. Ο γυναικολόγος θα μπορέσει να σας παράσχει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις προληπτικές μεθόδους και τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση της πάθησης.

 

FAQ

Q: Τι είναι οι πολύποδες ενδομητρίου;

A: Οι πολύποδες ενδομητρίου είναι μια συχνή πάθηση που αφορά ένα ποσοστό γυναικών. Πρόκειται για αναπτυξιακές ανωμαλίες στο ενδομήτριο που εμφανίζονται ως μικροί όγκοι.

Q: Ποιές είναι οι αιτίες των πολυπόδων ενδομητρίου;

A: Οι πιθανές αιτίες για την εμφάνιση των πολυπόδων ενδομητρίου είναι η γενετική προδιάθεση, η ηλικία, η παχυσαρκία και η λήψη ταμοξιφαίνης.

Q: Ποιά είναι τα συμπτώματα των πολυπόδων ενδομητρίου;

A: Οι πολύποδες ενδομητρίου μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αιμορραγία και υπογονιμότητα.

Q: Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με τους πολύποδες ενδομητρίου;

A: Οι πολύποδες ενδομητρίου μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές όπως αιμορραγία, υπογονιμότητα, και αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Q: Πώς γίνεται η διάγνωση των πολυπόδων ενδομητρίου;

A: Η διάγνωση των πολυπόδων ενδομητρίου γίνεται κυρίως υπερηχογραφικά.

Q: Ποια είναι η θεραπεία για τους πολύποδες ενδομητρίου;

A: Η θεραπεία των πολυπόδων ενδομητρίου περιλαμβάνει την αφαίρεση των πολυπόδων με σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως η υστεροσκόπηση.

Q: Πώς σχετίζονται οι πολύποδες ενδομητρίου με την υπογονιμότητα;

A: Οι πολύποδες ενδομητρίου μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν την εμφύτευση του εμβρύου στην ενδομήτριο βλεννογόνο.

Q: Πώς μπορώ να προλάβω την εμφάνιση των πολυπόδων ενδομητρίου;

A: Για την πρόληψη της εμφάνισης πολυπόδων ενδομητρίου, συνιστάται η τήρηση υγιεινού τρόπου ζωής, η σωστή διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος.

Q: Πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη στον γυναικολόγο;

A: Η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι πολύ σημαντική για τη διάγνωση και θεραπεία των πολυπόδων ενδομητρίου. Επίσης, οι ετήσιοι ελέγχοι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πιθανών επιπλοκών.

 

Πηγές

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-polyps/symptoms-causes/syc-20378709

https://medlineplus.gov/ency/article/007636.htm

Nijkang, N. P., Anderson, L., Markham, R., & Manconi, F. (2019). Endometrial polyps: Pathogenesis, sequelae and treatment. SAGE open medicine7, 2050312119848247. https://doi.org/10.1177/2050312119848247