Τεστ Παπ

Το τεστ Παπανικολάου είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που διαθέτουμε για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η λήψη του τεστ είναι εύκολη, ανώδυνη και συνήθως διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας,  προκειμένου να αναζητηθούν ανωμαλίες σε αυτά. 

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν ότι το τεστ Παπ είναι μια εξέταση που πρέπει να κάνουν συστηματικά, αλλά αρκετές δεν γνωρίζουν ακριβώς το γιατί. 

Γιατί, λοιπόν, είναι τόσο σημαντικό να κάνετε ένα τεστ Παπ; 

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Και ενώ είναι σπάνιος στις ανεπτυγμένες χώρες, εξακολουθεί να ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. 

Το τεστ Παπανικολάου μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει τον καρκίνο στα πρώτα του στάδια, ακόμη και πριν εμφανιστούν συμπτώματα, αλλά και να βοηθήσει στον εντοπισμό προ-καρκινικών αλλοιώσεων, δηλαδή αρκετά πριν τα κύτταρα φτάσουν να γίνουν καρκινικά. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί, επομένως το τεστ Παπ είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε  μακροπρόθεσμα την υγεία σας.

Το γνωρίζατε;

Έχει αποδειχτεί ότι ο ιός HPV, ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των κονδυλωμάτων και μπορεί να ανιχνευθεί μέσω ενός τεστ HPV επιπλέον του τεστ Παπανικολάου. Από την άλλη, ο εμβολιασμός κατά του HPV μπορεί να συμβάλει, σημαντικά, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των κονδυλωμάτων.

Τεστ Παπ

Ποιες ηλικίες αφορά το τεστ Παπ;

Όλες οι γυναίκες 21 ετών και άνω θα πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου. Μαζί θα εκτιμήσουμε τη συχνότητα που χρειάζεται να κάνετε ένα τεστ Παπ. Αυτό συνήθως εξαρτάται από το εάν έχετε ιστορικό μη φυσιολογικών τεστ Παπανικολάου ή καρκινικών αλλοιώσεων ή εάν για κάποιο λόγο έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πότε μπορώ να κάνω το Τεστ Παπ;

Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε ένα τεστ Παπανικολάου είναι όταν δεν έχετε περίοδο, μετά από αποχή 1-2 ημερών από σεξουαλικές επαφές. 

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η διαδικασία ενός τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπανικολάου γίνεται εισάγοντας έναν πλαστικό, μιας χρήσης, κολποδιαστολέα στον κόλπο σας μέχρι να γίνει ορατός ο τράχηλος σας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γυναικολόγος σας θα χρησιμοποιήσει ένα βουρτσάκι για να συλλέξει δείγμα από τον τράχηλο της μήτρας σας. Μπορεί να αισθανθείτε μια ελαφρά πίεση ή ήπιες κράμπες κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Μετά, ενδέχεται να παρατηρήσετε μερικές σταγόνες αίμα ή/και να νιώσετε ήπιο πόνο, όπως αυτόν της περιόδου. Αυτές οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και προσωρινές και σε σύγκριση με τα πιθανά οφέλη και την ψυχική ηρεμία του τεστ Παπανικολάου, θεωρούνται αμελητέες.

Πότε θα βγουν τα αποτελέσματά μου και τι αυτά σημαίνουν;

Αφού συλλέξουμε το δείγμα, αυτό θα σταλεί στο εργαστήριο για εξέταση. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε περίπου μία εβδομάδα. Ένα φυσιολογικό ή αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι δεν βρέθηκαν άτυπα κύτταρα και μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε τακτικά τεστ Παπανικολάου. Ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι βρέθηκαν άτυπα κύτταρα και μπορεί να συστηθεί περαιτέρω αξιολόγηση με κολποσκόπηση , HPV DNA test ή απλά μια πιο στενή παρακολούθηση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συστάσεις μας για να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την υγεία σας.

«Κλασσικό» τεστ Παπ ή Thin Prep (τεστ υγρής φάσης);

Υπάρχουν δύο τύποι τεστ Παπανικολάου: το «κλασσικό» και το Thin Prep (τεστ υγρής φάσης). Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το Thin Prep μπορεί να ανιχνεύσει τον ίδιο τον ιό HPV, ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Άρα, με μια μόνο λήψη δείγματος, κάνετε και τεστ Παπ και έλεγχο για HPV εάν χρειαστεί. 

Επιπλέον, το τεστ υγρής φάσης είναι πιο ακριβές από το τεστ Παπ και μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερες προ-καρκινικές αλλοιώσεις. Γι’ αυτό, η εξέταση υγρής φάσης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των γυναικών.

Πώς θα σας βοηθήσουμε;

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια απαραίτητη προληπτική εξέταση για κάθε γυναίκα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα στα αρχικά του στάδια, οπότε μπορεί να μην υπάρχουν ορατά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά μέχρι να φτάσει σε προχωρημένα στάδια. 

Η διαδικασία της εξέτασης είναι σύντομη και ανώδυνη και εμείς από την μεριά μας θα σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε την αμηχανία και το άγχος που γνωρίζουμε ό,τι τη συνοδεύει. Αν έχετε καθυστερήσει ή αναβάλλει τον έλεγχο, επισκεφτείτε μας για ένα τεστ Παπ ή ένα Thin Prep, κλείνοντας ένα ραντεβού σήμερα. Τώρα γνωρίζετε πως να προστατευτείτε!

Πηγές:

https://www.healthline.com/health/pap-smear

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pap-smear/about/pac-20394841