Υστερεκτομή με Λαπαροσκόπηση

Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται αφαίρεση της μήτρας (που οι αρχαίοι ονόμαζαν ύστερα). Είναι μια από τις συχνότερες επεμβάσεις παγκοσμίως, αφού αποτελεί κομμάτι της θεραπείας πολλών γυναικολογικών παθήσεων. 

Πότε είναι απαραίτητη;

Η επέμβαση γίνεται για τη θεραπεία προβλημάτων και παθήσεων που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα και συνιστάται συνήθως όταν άλλες, πιο συντηρητικές θεραπείες έχουν προηγουμένως αποτύχει. Οι πιο συχνοί λόγοι που μια γυναίκα μπορεί να κάνει υστερεκτομή είναι:

Επιπλέον, υστερεκτομή μπορεί να γίνει σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών ή καρκίνου του μαστού, για προληπτικούς λόγους. 

Υστερεκτομή με Λαπαροσκόπηση

Ποια είναι τα διάφορα είδη υστερεκτομής;

Ανάλογα με την ένδειξη αλλά λαμβάνοντας υπόψη και την επιθυμία της ασθενούς μπορούμε να κάνουμε:

 • Ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων (ριζική υστερεκτομή): αφαιρούνται η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι δύο ωοθήκες
 • Απλή ολική υστερεκτομή: αφαιρούμε μόνο τη μήτρα και τον τράχηλο
 • Υφολική υστερεκτομή (ή μερική υστερεκτομή): αφαιρείται το ανώτερο τμήμα της μήτρας, με διατήρηση του τραχήλου της μήτρας

Ανάλογα με την χειρουργική τεχνική που ακολουθείται, η υστερεκτομή μπορεί να είναι:

 • Κοιλιακή υστερεκτομή: Το χειρουργείο γίνεται με την κλασσική μεγάλη τομή στην κοιλιά
 • Κολπική υστερεκτομή: Το χειρουργείο πραγματοποιείται από τον κόλπο και η μήτρα αφαιρείται μέσω του κόλπου
 • Λαπαροσκοπική υστερεκτομή: Όταν η επέμβαση γίνεται από 3-4 μικρές οπές που κάνουμε στην κοιλιά για να περάσουμε τα εργαλεία μας

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την υστερεκτομή

 1. Θα έχω περίοδο μετά το χειρουργείο;

Μετά από μια υστερεκτομή, δεν θα έχετε πλέον έμμηνο ρύση, καθώς αφαιρούμε τη μήτρα.

 1. Επηρεάζεται η γονιμότητα μου από την υστερεκτομή;

Η εγκυμοσύνη δεν είναι πλέον εφικτή αφού έχει αφαιρεθεί η μήτρα.

 1. Θα αλλάξει κάτι σε σχέση με τις ορμόνες μου;

Μόνο εάν χρειαστεί να αφαιρεθούν οι ωοθήκες σας θα έχετε μειωμένη παραγωγή ορμονών (χειρουργική εμμηνόπαυση). Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για να αντιμετωπίσετε τυχόν συμπτώματα που σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές.

 1. Πώς θα επηρεαστεί η σεξουαλική μου ζωή;

Παρόλο που η αφαίρεση της μήτρας δεν επηρεάζει τη δυνατότητα να κάνετε σεξ, ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία μετά από υστερεκτομή, ειδικά εαν αφαιρεθούν οι ωοθήκες και σταματήσει η παραγωγή ορμονών. Αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και πέρα από ορμονικό έχει και ψυχολογικό υπόβαθρο.

 1. Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης μετά από μια υστερεκτομή;

Εάν χειρουργηθείτε λαπαροσκοπικά την επόμενη ημέρα θα πάρετε εξιτήριο. Συνήθως, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε ήπιες δραστηριότητες εντός μιας εβδομάδας και να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από 2-3 εβδομάδες. Ο χρόνος αποκατάστασης για πιο έντονη δραστηριότητα και άσκηση μπορεί να διαρκέσει 4-6 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα και είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να μην πιέζετε τον εαυτό σας υπερβολικά.

Υστερεκτομή με λαπαροσκόπηση 

Η λαπαροσκόπηση είναι ο πιο σύγχρονος και κατάλληλος τρόπος διενέργειας της υστερεκτομής. Είναι ένα ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο, με το οποίο αντιμετωπίζουμε πολλές παθήσεις των οργάνων της κοιλιάς και της λεκάνης.

Η λαπαροσκόπηση έχει πολλά οφέλη, σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η οποία χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη διενέργεια της υστερεκτομής, όπως:

 • Λιγότερος πόνος και μικρότερη ανάγκη φαρμάκων
 • Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
 • Γρηγορότερος χρόνος ανάρρωσης
 • Μικρότερες τομές και λιγότερες ουλές
 • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών, όπως μόλυνση και αιμορραγία
 • Γρηγορότερη επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες και στην εργασία

Πώς θα σας βοηθήσουμε;

Αν έχετε ήδη διαγνωστεί με κάποια πάθηση, η θεραπεία της οποίας απαιτεί την αφαίρεση της μήτρας, ή αν έχετε ήδη λάβει μη χειρουργική θεραπεία για κάποια γυναικολογική πάθηση χωρίς αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να μας επισκεφτείτε. 

Αν έχετε καρκίνο, η υστερεκτομή μπορεί να είναι η μόνη επιλογή για θεραπεία. Για άλλες παθήσεις θα σας ενημερώσουμε για το ποιες είναι οι επιλογές σας, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

 • Κατά πόσο τα συμπτώματα της ασθένειας επηρεάζουν την καθημερινότητά σας και τη γενικότερη ποιότητα ζωής σας;
 • Για ποιο λόγο μπορεί οι άλλες επιλογές για θεραπεία να μην είναι αποτελεσματικές;
 • Κατά πόσο είστε προετοιμασμένη για την εμμηνόπαυση ή για το γεγονός ότι δε θα μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά την επέμβαση;

Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε δίπλα σας, εξηγώντας σας όλη τη διαδικασία της υστερεκτομής βήμα-βήμα, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις σας πριν, αλλά και μετά την επέμβαση.

Αν σας έχουν προτείνει κοιλιακή υστερεκτομή μέσω ανοιχτού χειρουργείου, είναι σημαντικό να μας επισκεφτείτε, ώστε να λάβετε σωστή πληροφόρηση για την υστερεκτομή μέσω λαπαροσκόπησης και τα πλεονεκτήματά της.