Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γυναίκα με ουρολοιμωξη, εμφανίζοντας έντονο πόνο στην κοιλιά και δυσκολία στην ούρηση.
Σάμερ Νικόλαος Αλ-Αχμάρ

Σάμερ Νικόλαος Αλ-Αχμάρ, MD, MSc

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Δείτε το βιογραφικό μου

Η ουρολοιμωξη δεν είναι απλώς ένας ιατρικός όρος – είναι μια κατάσταση που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Με συμπτώματα όπως συχνοουρία, πόνο και αίσθημα 'καψίματος' κατά την ούρηση, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε με απλά λόγια τι ακριβώς είναι η ουρολοιμωξη και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε ή να την προλάβετε.

 

 

 

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις ουρολοιμώξεις;
ΠαράγονταςΠεριγραφή
ΑνατομίαΗ ουρήθρα των γυναικών είναι μικρότερη (περίπου 4 εκ.) σε σύγκριση με των ανδρών (περίπου 14 εκ.), επιτρέποντας στα βακτήρια να φτάσουν ευκολότερα στην ουροδόχο κύστη.
Απόσταση κύστης & πρωκτούΗ ουρήθρα βρίσκεται κοντά στον κόλπο και τον πρωκτό, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.
ΕμμηνόπαυσηΟι ορμονικές αλλαγές μειώνουν τη φυσική άμυνα της κολπικής χλωρίδας, αυξάνοντας την πιθανότητα λοίμωξης στην εμμηνόπαυση.
Σεξουαλική δραστηριότηταΗ μεταφορά βακτηρίων μέσω της σεξουαλικής επαφής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.

 

Χρειάζεστε Άμεση Καθοδήγηση;

Μην ανησυχείτε αν έχετε συμπτώματα. Αφήστε το τηλέφωνό σας και ο γιατρός θα σας καλέσει προσωπικά για να σας καθοδηγήσει σωστά και, αν χρειαστεί, να σας γράψει τις απαραίτητες εξετάσεις ή φάρμακα. 
Κόστος υπηρεσίας: 30€.

Ή στείλτε SMS στο 6974614818 γράφοντας το όνομά σας και τη λέξη "Ραντεβού Ουρολοίμωξη".

 

Ο Κυρίαρχος παθογόνος παράγοντας

Το πιο συχνό βακτήριο που προκαλεί ουρολοιμωξη είναι το Escherichia coli (E. coli), το οποίο προέρχεται από το έντερο. Το E. coli ή κολοβακτηρίδιο ευθύνεται για περίπου το 75-95% των περιπτώσεων ουρολοιμωξης. Διαθέτει ειδικές πρωτεΐνες που του επιτρέπουν να προσκολλάται στα κύτταρα της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, παραμένοντας εκεί ακόμη και όταν τα ούρα ρέουν και θα μπορούσαν να το απομακρύνουν.

Καλοκαιρινές Ουρολοιμώξεις

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ξεγνοιασιάς, αλλά και μια περίοδος που οι ουρολοιμώξεις γίνονται πιο συχνές. Η ζέστη, η αφυδάτωση, η παρατεταμένη παραμονή με βρεγμένο μαγιό και η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα στις διακοπές δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ειδικά το κολύμπι σε πισίνες και θάλασσες, όπου τα βακτήρια μπορούν να παραμείνουν στο βρεγμένο ύφασμα του μαγιό, αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Επιπλέον, πολλοί αποφεύγουν να ουρήσουν έγκαιρα, είτε επειδή βρίσκονται στην παραλία είτε επειδή δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε καθαρές τουαλέτες, δίνοντας έτσι στα βακτήρια περισσότερο χρόνο να αναπτυχθούν.

Ουρολοίμωξη μετά από επαφή

Η ουρολοίμωξη μετά το σεξ είναι ένα συχνό πρόβλημα, αλλά υπάρχουν τρόποι πρόληψης και θεραπείας. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Συμπτώματα ουρολοιμωξης

 

Συμπτώματα κυστίτιδας

  • Συχνοουρία
  • Δυσουρία (πόνος κατά την ούρηση)
  • Αιματουρία (αίμα στα ούρα)
  • Μόνιμο αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά
  • Ούρα με θολή εμφάνιση ή δυσάρεστη οσμή

Συμπτώματα πυελονεφρίτιδας (ανώτερο ουροποιητικό)

  • Έντονος πόνος στην περιοχή των νεφρών
  • Κακουχία
  • Πυρετός

Κουίζ: Έχετε ουρολοίμωξη; Μάθετε τώρα

Απαντήστε στις παρακάτω 8 ερωτήσεις για να δείτε πόσο πιθανό είναι να έχετε ουρολοίμωξη.

 
 

Κουίζ Ουρολοίμωξης

Ναι
Όχι
Ναι
Όχι
Ναι
Όχι
Ναι
Όχι
Ναι
Όχι
Ναι
Όχι
Ναι
Όχι
Ναι
Όχι

 

 

Ουρολοίμωξη- Τί είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε σωστά?

Διάγνωση της Ουρολοίμωξης: Πώς Γίνεται;

Η σωστή διάγνωση της ουρολοίμωξης είναι απαραίτητη για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Μπορεί να γίνει είτε βάσει συμπτωμάτων είτε με εργαστηριακές εξετάσεις που επιβεβαιώνουν την παρουσία βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Διάγνωση βάσει συμπτωμάτων

Ο γιατρός αξιολογεί τα κύρια συμπτώματα της ουρολοίμωξης, όπως η συχνοουρία, το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και η δυσφορία. Σε περιπτώσεις ήπιας ουρολοίμωξης, η διάγνωση μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στα κλινικά ευρήματα.

Εργαστηριακές εξετάσεις για επιβεβαίωση

Όταν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά ή υποτροπιάζουν, οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι απαραίτητες. Οι βασικές εξετάσεις για τη διάγνωση της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν:

  • Γενική εξέταση ούρων: Εντοπίζει σημάδια φλεγμονής, όπως λευκά αιμοσφαίρια ή νιτρώδη.
  • Καλλιέργεια ούρων: Αναγνωρίζει το ακριβές βακτήριο που προκαλεί τη λοίμωξη και δείχνει την ευαισθησία του στα αντιβιοτικά.
  • Αντιβιόγραμμα: Καθορίζει ποιο αντιβιοτικό είναι το πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων, μπορεί να χρειαστούν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα νεφρών και ουροδόχου κύστης ή κυστεοσκόπηση.


Αν θέλετε να σας βοηθήσουμε να θεραπεύσετε μια ουρολοίμωξη , ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ:

+30 6974614818

 

Θεραπεία ουρολοίμωξης

Η θεραπεία της ουρολοίμωξης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης και τον παθογόνο μικροοργανισμό που την προκαλεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά.

Εμπειρική Θεραπεία για Απλές Ουρολοιμώξεις

Η πρώτη γραμμή θεραπείας για την απλή κυστίτιδα περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών, τα οποία καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη. Συχνά χρησιμοποιούνται:

  • Νιτροφουραντοΐνη (Furolin)
  • Τριμεθοπρίμη/Σουλφαμεθοξαζόλη (Bactrimel)
  • Φωσφομυκίνη (Fosfocin)
  • Κεφουροξίμη (Zinadol)

Η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως 3 έως 7 ημέρες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η θεραπεία, ακόμα κι αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, για να αποφευχθεί η ανθεκτικότητα των βακτηρίων.

Θεραπεία Βάσει Αντιβιογράμματος

Σε περιπτώσεις όπου η ουρολοίμωξη υποτροπιάζει ή δεν ανταποκρίνεται στην αρχική θεραπεία, απαιτείται πιο στοχευμένη αντιμετώπιση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα ώστε να επιλεγεί το πιο αποτελεσματικό αντιβιοτικό.

Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά: Πώς να την Αποφύγετε

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και μπορεί να καταστήσει τη θεραπεία πιο δύσκολη. Για να μειωθεί ο κίνδυνος:

  • Να ολοκληρώνετε πάντα τη θεραπεία που σας έχει συνταγογραφηθεί.
  • Μην παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συμβουλή.
  • Προτιμήστε καλλιέργεια ούρων σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.

 

Ουρολοίμωξη στην Εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών, καθώς η ουρολοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή άλλες επιπλοκές. Για τον λόγο αυτό, η θεραπεία είναι απαραίτητη ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Ασφαλή αντιβιοτικά για εγκύους περιλαμβάνουν:

  • Κεφουροξίμη (Zinadol)
  • Αμοξικιλλίνη/Κλαβουλανικό (Augmentin)
  • Νιτροφουραντοΐνη (Furolin) (όχι στο τρίτο τρίμηνο)

Είναι σημαντικό οι έγκυες να κάνουν καλλιέργεια ούρων και να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία άμεσα.

Πρόληψη της Ουρολοίμωξης

Η πρόληψη της ουρολοίμωξης είναι σημαντική, ειδικά για τις γυναίκες που εμφανίζουν συχνά επεισόδια. Υιοθετώντας τις σωστές καθημερινές συνήθειες, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης στο ουροποιητικό σύστημα.

Συμβουλές για την Πρόληψη της Ουρολοίμωξης
Μέτρο ΠρόληψηςΟφέλη
Επαρκής πρόσληψη υγρώνΗ κατανάλωση αρκετού νερού βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα.
Τακτικό άδειασμα της κύστηςΗ συχνή ούρηση αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη.
Κατανάλωση χυμού cranberryΠεριέχει συστατικά που εμποδίζουν την πρόσδεση βακτηρίων στα τοιχώματα του ουροποιητικού.
Συμπληρώματα D-ΜαννόζηςΑποτρέπει την πρόσδεση των βακτηρίων E. coli, μειώνοντας τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.
Ούρηση μετά από σεξουαλική επαφήΒοηθά στην απομάκρυνση μικροβίων που μπορεί να εισέλθουν στην ουρήθρα.
Ορθή τεχνική καθαρισμούΤο σκούπισμα από εμπρός προς τα πίσω αποτρέπει τη μεταφορά βακτηρίων στην ουρήθρα.
Προσοχή σε άμμο, ξαπλώστρες & πισίνεςΗ σωστή υγιεινή σε δημόσιους χώρους μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Άνετα βαμβακερά ρούχαΕπιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και μειώνουν την υγρασία στην περιοχή.
Αποφυγή βρεγμένων μαγιόΗ υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

Υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι αυτές που επανεμφανίζονται μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Αν αυτό συμβαίνει, μπορεί να είναι απαραίτητη μια περαιτέρω αξιολόγηση για να καθοριστεί η αιτία της υποτροπής.

Πρόσθετες εξετάσεις: υπερηχογραφία, κυστεοσκόπηση

Σε περίπτωση υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης, μπορεί να είναι απαραίτητες πρόσθετες εξετάσεις, όπως η υπερηχογραφία ή η κυστεοσκόπηση, για να εξεταστούν πιθανές αιτίες. Σε αυτή την περίπτωση η συνεργασία μεταξύ γυναικολόγου και ουρολόγου έχει φανεί ότι μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα για την ασθενή.

Πιθανή χημειοπροφύλαξη με μακροχρόνια αντιβιοτική αγωγή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται μια μακροχρόνια αντιβιοτική αγωγή για την πρόληψη των υποτροπιάζουσων ουρολοιμώξεων. Αυτή η προσέγγιση, γνωστή ως χημειοπροφύλαξη, πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη ενός ιατρού, καθώς η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικότητα. 

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ) για την Ουρολοίμωξη

1. Τι απαγορεύεται στην ουρολοίμωξη;
Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά και τα ζαχαρούχα τρόφιμα, καθώς μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη. Επίσης, μην καθυστερείτε την ούρηση για μεγάλα διαστήματα.
2. Μπορώ να πάρω Depon για την ουρολοίμωξη;
Το Depon (παρακεταμόλη) μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και του πυρετού, αλλά δεν θεραπεύει την ουρολοίμωξη.
3. Πώς κολλάει η ουρολοίμωξη;
Η ουρολοίμωξη προκαλείται από βακτήρια που εισέρχονται στην ουρήθρα και πολλαπλασιάζονται στην ουροδόχο κύστη. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής, κακής υγιεινής ή λόγω χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων όπως στην εμμηνόπαυση.
4. Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης στις γυναίκες;
Τα συχνότερα συμπτώματα είναι: - Συχνουρία και έντονη ανάγκη για ούρηση. - Κάψιμο ή πόνος κατά την ούρηση. - Θολά, δύσοσμα ή αιματηρά ούρα. - Πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή στη μέση.
5. Ποια είναι η καλύτερη αντιβίωση για την ουρολοίμωξη;
Δεν υπάρχει καλύτερη αντιβίωση. Η σωστή επιλογή εξαρτάται από τη βαρύτητα της λοίμωξης, τον οργανισμό που την προκάλεσε και το ιατρικό ιστορικό σας.
6. Μπορεί να θεραπευτεί η ουρολοίμωξη χωρίς αντιβίωση;
Σε ήπιες περιπτώσεις, η ουρολοίμωξη μπορεί να υποχωρήσει με: - Άφθονο νερό για να αποβάλλετε τα βακτήρια. - Χυμό cranberry, που μπορεί να εμποδίσει τα βακτήρια να προσκολληθούν στην ουροδόχο κύστη. - Καλή υγιεινή της περιοχής. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα επιμένουν, πρέπει να λάβετε θεραπεία.
7. Ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται σε ουρολοίμωξη;
Ναι, η ουρολοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση, ιδιαίτερα αν η λοίμωξη έχει επεκταθεί στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα). Αν έχετε πυρετό, ρίγη ή έντονο πόνο, μιλήστε άμεσα τον γιατρό σας.
8. Μπορεί να κολλήσει η ουρολοίμωξη από άτομο σε άτομο;
Η ουρολοίμωξη δεν είναι μεταδοτική, αλλά η σεξουαλική επαφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Ουρείτε μετά τη σεξουαλική επαφή και διατηρήστε καλή υγιεινή για να μειώσετε τις πιθανότητες λοίμωξης.

 

Πηγές

Mayo Clinic: Urinary Tract Infection (UTI) - Symptoms & Causes 

Dason S, Dason JT, Kapoor A. Guidelines for the diagnosis and management of recurrent urinary tract infection in women. Can Urol Assoc J. 2011 Oct;5(5):316-22. doi: 10.5489/cuaj.11214. PMID: 22031610; PMCID: PMC3202002.

Follow me on instagram
 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του. Διαβάστε την πολιτική απορρήτου.

EN

This website uses cookies to ensure you get the best experience. Read our privacy policy.

GR