Συμβολική εικόνα γυναίκας που συλλογίζεται την αναβολή της μητρότητας
Σάμερ Νικόλαος Αλ-Αχμάρ
10.11.2023

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι επιλογές και οι δυνατότητες στη γυναικεία υγεία έχουν αναπτυχθεί σημαντικά. Μία από αυτές, η κατάψυξη ωαρίων, έχει γίνει ένα κεντρικό θέμα συζήτησης. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτή η διαδικασία και γιατί έχει τραβήξει τόσο μεγάλη προσοχή;

Τι Είναι η Κατάψυξη Ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων ή κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια ιατρική διαδικασία όπου τα ωάρια μιας γυναίκας συλλέγονται και διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για μελλοντική χρήση. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για γυναίκες που δεν είναι έτοιμες να αποκτήσουν παιδί ακόμα, αλλά θέλουν να διατηρήσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Γιατί οι Γυναίκες Επιλέγουν την Κατάψυξη Ωαρίων;

Οι λόγοι που μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει την κατάψυξη ωαρίων είναι πολλοί και διαφορετικοί. Από επαγγελματικούς λόγους, όπως η επιθυμία να επικεντρωθεί στην καριέρα της πριν αποκτήσει παιδιά, μέχρι ιατρικούς λόγους, όπως η ανάγκη για θεραπεία καρκίνου που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει μια επιλογή, μια ευκαιρία για τις γυναίκες να διατηρήσουν την ελευθερία τους να αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Συχνές ενδείξεις

  • Προσωπικοί ή επαγγελματικοί λόγοι
  • Ιατρικές θεραπείες που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα
  • Οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης
  • Γυναίκες που έχουν σύντροφο ή σπέρμα δότη και θέλουν να προχωρήσουν σε κατάψυξη εμβρύων αντί για κατάψυξη ωαρίων

Πώς Γίνεται η Κατάψυξη;

Η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων περιλαμβάνει αρχικά μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις για να εξασφαλιστεί ότι η γυναίκα είναι υγιής και η διαδικασία είναι κατάλληλη για αυτήν. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια περίοδος 10-12 ημερών φαρμακευτικής διέγερσης των ωοθηκών, ώστε να παραχθούν περισσότερα ωάρια. Αφού συλλεχθούν τα ωάρια, αυτά καταψύχονται σε υγρό άζωτο και διατηρούνται για μελλοντική χρήση. Η ασφάλεια είναι κορυφαία προτεραιότητα, και η τεχνολογία κρυοσυντήρησης έχει προχωρήσει αρκετά, μειώνοντας τους κινδύνους και βελτιώνοντας τα ποσοστά επιτυχίας.

Πραγματικά αβγά που συμβολίζουν ωάρια καταψύχονται σε ειδικές συσκευασίες πάνω σε πάγο, στο περιβάλλον ενόςεργαστηρίου

Επιτυχία και Πιθανότητες

Η επιτυχία της κατάψυξης και η ανάκτηση των ωαρίων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία και η γενική υγεία της γυναίκας. Γενικά, οι νεότερες γυναίκες έχουν υψηλότερες πιθανότητες επιτυχίας αφού συνήθως διαθέτουν περισσότερα και καλύτερης ποιότητας ωάρια. Παρόλα αυτά, τεχνολογικές καινοτομίες έχουν βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης ακόμη και για γυναίκες σε πιο ώριμες ηλικίες.

 

Οι γυναίκες που καταψύχουν τα ωάριά τους πριν από την ηλικία των 35 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης από εκείνες που καταψύχουν τα ωάριά τους αργότερα

 

Προετοιμασία Πριν την Κατάψυξη

Πριν προχωρήσετε στην κατάψυξη ωαρίων, είναι σημαντικό να γίνει μια σειρά ιατρικών εξετάσεων και συμβουλευτική για να καθοριστεί η καταλληλότητά σας για τη διαδικασία και να οριστεί το καλύτερο φαρμακευτικό πρωτόκολλο. Οι βασικές εξετάσεις περιλαμβάνουν την αξιολόγηση κάποιων ορμονών, με πιο σημαντική την AMH και το υπερηχογράφημα της μήτρας και των ωοθηκών.

Κόστος και Διαθεσιμότητα

Το κόστος για την κατάψυξη των ωαρίων είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον ιατρό και την κλινική, αλλά συνήθως περιλαμβάνει τις διαδικασίες διέγερσης των ωοθηκών, συλλογής των ωαρίων και φύλαξης. Είναι σημαντικό να ερευνήσετε τις διαθέσιμες επιλογές και να συγκρίνετε τις τιμές, καθώς και να εξετάσετε τυχόν ασφαλιστικές καλύψεις ή δυνατότητες πληρωμής που μπορεί να προσφέρουν οι κλινικές.

Συχνές Ερωτήσεις

ΕΠόσο καιρό μπορούν να αποθηκευτούν τα κατεψυγμένα ωάρια;

A: Τα ωάρια μπορούν να αποθηκευτούν για αρκετά χρόνια, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποιότητα τους κατά τη στιγμή της κατάψυξης.

ΕΠοια είναι η ιδανική ηλικία για κατάψυξη ωαρίων;

A: Συνήθως, όσο νεότερη είναι μια γυναίκα, τόσο καλύτερης ποιότητας είναι τα ωάρια της, αλλά δεν υπάρχει "μαγική" ηλικία. Η απόφαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών και ιατρικών συνθηκών.

ΕΠόσο ασφαλής είναι η διαδικασία;

A: Η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων θεωρείται αρκετά ασφαλής με χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών, ειδικά με τις πρόσφατες τεχνολογικές βελτιώσεις και ιατρικές τεχνικές. Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι ερεθισμός στο σημείο έγχυσης των φαρμάκων, παροδικό πρήξιμο στην κοιλιά και δυσκοιλιότητα.

Συμπερασματικά

Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία σε πολλές γυναίκες να έχουν τον έλεγχο της αναπαραγωγικής τους ικανότητας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνεται σωστή ενημέρωση. Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, κάντε τη δική σας έρευνα και σκεφτείτε τις διαθέσιμες επιλογές σας με προσοχή. Η επιλογή να καταψύξετε τα ωάρια σας είναι προσωπική και ουσιαστική - και πάντα πρέπει να γίνεται με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση.

 

Πηγές

https://www.wired.com/story/reboot-reproduction-modern-fertility/

https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2022/jan/egg-freezing-should-you-consider-it/

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις ή απορίες σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων, ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ:

+30 6974614818