
Κατά την εγκυμοσύνη, υπάρχουν συγκεκριμένα εμβόλια που είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας σας και του μωρού σας. Ως γυναικολόγος κατανόωντας απόλυτα τις ανησυχίες σας, θέλω να σας ενημερώσω για τα εμβόλια που συνιστώνται να γίνουν στην εγκυμοσύνη και πώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.
Βασικά Εμβόλια Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης
1. Εμβόλιο κατά της Γρίπης:
- Πότε να το κάνετε: Συνιστάται σε όλες τις έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης.
- Οφέλη: Προστατεύει από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες κατά την εγκυμοσύνη λόγω των αλλαγών στο ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες .
2. Εμβόλιο κατά του Κοκκύτη (Tdap):
- Πότε να το κάνετε: Συνιστάται μεταξύ της 27ης και 36ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.
- Οφέλη: Προστατεύει το νεογνό από τον κοκκύτη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, μεταφέροντας του τα αντισώματα που εσείς αναπτύσσετε με το εμβόλιο.
3. Εμβόλιο κατά του COVID-19:
- Πότε να το κάνετε: Συνιστάται να παραμένετε ενημερωμένες για τα εμβόλια κατά του COVID-19 αφού οι οδηγίες μπορεί να αλλάζουν συνεχώς.
- Οφέλη: Μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον ιό και προστατεύει τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό.
Άλλα Εμβόλια που Μπορεί να Συνιστώνται
- Εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Β:
Συνιστάται σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β, καθώς η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό κατά τον τοκετό.
- Εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Α:
Μπορεί να συνιστάται για εγκύους με χρόνια ηπατική νόσο ή άλλους παράγοντες κινδύνου.
- Εμβόλια για Ταξίδια:
Εάν προγραμματίζετε διεθνή ταξίδια, συζητήστε με τον γιατρό σας για τυχόν ειδικά εμβόλια που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε. Οι ζωντανοί ιοί γενικά αποφεύγονται, αλλά μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις βάσει του προορισμού και της κατάστασης της υγείας σας.
Εμβόλια που Πρέπει να Αποφύγετε
- Ζωντανά Εμβόλια:
Τα εμβόλια που περιέχουν ζωντανούς ιούς, όπως το MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά) και το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά, πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη του εμβρύου.
Είναι όμως ασφαλή τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη;
Κατανοώντας ότι η ασφάλεια του μωρού σας είναι η πρώτη σας προτεραιότητα, είναι φυσικό να ανησυχείτε για οτιδήποτε εισάγετε στο σώμα σας. Τα εμβόλια, όμως, που συνιστώνται στην εγκυμοσύνη έχουν δοκιμαστεί εκτενώς για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, και οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτά είναι γενικά πολύ χαμηλοί σε σχέση με το όφελος που μπορεί να έχουν. Μη διστάσετε όμως να θέσετε ότι απορίες ή ανησυχίες μπορεί να έχετε.
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Μην ανησυχείς! Οι περισσότερες γυναίκες που λαμβάνουν κάποιο εμβόλιο πριν μάθουν ότι είναι έγκυες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αν έχεις οποιεσδήποτε απορίες ή ανησυχίες, μίλα με τον γιατρό σου για να σου δώσει τις σωστές οδηγίες.
Ναι, είναι ασφαλές! Ο συνδυασμός εμβολίων, όπως το εμβόλιο γρίπης μαζί με το Tdap (που περιέχει το εμβόλιο κοκκύτη), είναι γενικά συνιστώμενος για την προστασία σου και του μωρού σου.
Συνήθως, το εμβόλιο κοκκύτη χορηγείται στο τρίτο τρίμηνο. Αυτό βοηθά στη μεταβίβαση των αντισωμάτων στο μωρό πριν τη γέννηση. Ο γιατρός σου θα σε καθοδηγήσει για την πιο κατάλληλη στιγμή βάσει της κατάστασής σου.
Το εμβόλιο γρίπης συνιστάται κυρίως κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης (από τον φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη), ανεξάρτητα από το στάδιο της εγκυμοσύνης, για να σε προστατεύσει από την γρίπη σε εποχές αιχμής.
Οι παρενέργειες του εμβόλιου γρίπης είναι συνήθως ήπιες – μπορεί να αισθανθείς λίγο πόνο στο σημείο της ένεσης ή να έχεις ελαφρύ πυρετό. Αν παρατηρήσεις κάτι ασυνήθιστο, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.
Το εμβόλιο κοκκύτη έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τόσο εσένα όσο και το μωρό σου από σοβαρές ασθένειες. Οι παρενέργειες είναι συνήθως ήπιες και προσωρινές, όπως ο μικρός πόνος ή η ελαφριά ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης. Αν έχεις οποιεσδήποτε απορίες, συζήτησε τες με τον γιατρό σου.
Πηγές
https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/vaccines-during-pregnancy.html
Ayouni, I., Amponsah-Dacosta, E., Noll, S., Kagina, B. M., & Muloiwa, R. (2023). Interventions to Improve Knowledge, Attitudes, and Uptake of Recommended Vaccines during Pregnancy and Postpartum: A Scoping Review. Vaccines, 11(12), 1733. https://doi.org/10.3390/vaccines11121733
Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη, ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: