Έγκυος γυναίκα που κρατά την κοιλιά της, με κείμενο 'Εμβόλια στην Εγκυμοσύνη' και εικόνα ενός εμβολίου.
Σάμερ Νικόλαος Αλ-Αχμάρ
29.05.2024

Απαραίτητα Εμβόλια στην Εγκυμοσύνη: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε για την Υγεία σας και του Μωρού σας

Κατά την εγκυμοσύνη, υπάρχουν συγκεκριμένα εμβόλια που είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας σας και του μωρού σας. Ως γυναικολόγος, θέλω να σας ενημερώσω για τα εμβόλια που συνιστώνται κατά την εγκυμοσύνη και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Βασικά Εμβόλια Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

1. Εμβόλιο κατά της Γρίπης:

- Πότε να το κάνετε: Συνιστάται σε όλες τις έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης.

- Οφέλη: Προστατεύει από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες κατά την εγκυμοσύνη λόγω των αλλαγών στο ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες .

2. Εμβόλιο κατά του Κοκκύτη (Tdap):

- Πότε να το κάνετε: Συνιστάται μεταξύ της 27ης και 36ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

- Οφέλη: Προστατεύει το νεογνό από τον κοκκύτη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, μεταφέροντας του τα αντισώματα που εσείς αναπτύσσετε με το εμβόλιο.

3. Εμβόλιο κατά του COVID-19:

- Πότε να το κάνετε: Συνιστάται να παραμένετε ενημερωμένες για τα εμβόλια κατά του COVID-19 αφού οι οδηγίες μπορεί να αλλάζουν συνεχώς.

- Οφέλη: Μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον ιό και προστατεύει τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό.

Άλλα Εμβόλια που Μπορεί να Συνιστώνται

- Εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Β:

Συνιστάται σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β, καθώς η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό κατά τον τοκετό.

- Εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Α:

Μπορεί να συνιστάται για εγκύους με χρόνια ηπατική νόσο ή άλλους παράγοντες κινδύνου.

- Εμβόλια για Ταξίδια:

Εάν προγραμματίζετε διεθνή ταξίδια, συζητήστε με τον γιατρό σας για τυχόν ειδικά εμβόλια που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε. Οι ζωντανοί ιοί γενικά αποφεύγονται, αλλά μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις βάσει του προορισμού και της κατάστασης της υγείας σας.

Εμβόλια που Πρέπει να Αποφύγετε

- Ζωντανά Εμβόλια:

Τα εμβόλια που περιέχουν ζωντανούς ιούς, όπως το MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά) και το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά, πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη του εμβρύου.

Είναι όμως ασφαλή τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη;

Κατανοώντας ότι η ασφάλεια του μωρού σας είναι η πρώτη σας προτεραιότητα, είναι φυσικό να ανησυχείτε για οτιδήποτε εισάγετε στο σώμα σας. Τα εμβόλια, όμως, που συνιστώνται στην εγκυμοσύνη έχουν δοκιμαστεί εκτενώς για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, και οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτά είναι γενικά πολύ χαμηλοί σε σχέση με το όφελος που μπορεί να έχουν. Μη διστάσετε όμως να θέσετε ότι απορίες ή ανησυχίες μπορεί να έχετε.

Απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Τι πρέπει να κάνω αν έχω ήδη λάβει ένα εμβόλιο πριν μάθω ότι είμαι έγκυος; Οι περισσότερες γυναίκες που λαμβάνουν ένα εμβόλιο πριν μάθουν ότι είναι έγκυες δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κατά την εγκυμοσύνη; Οι πιο κοινές παρενέργειες περιλαμβάνουν ήπιο πόνο, ερυθρότητα ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, καθώς και ήπιο πυρετό.

Είναι ασφαλές να λάβω περισσότερα από ένα εμβόλια ταυτόχρονα; Ο συνδυασμός εμβολίων όπως το εμβόλιο της γρίπης και το Tdap είναι συνήθως ασφαλής και συνιστάται για την προστασία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.

Πηγές

https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/vaccines-during-pregnancy.html

Ayouni, I., Amponsah-Dacosta, E., Noll, S., Kagina, B. M., & Muloiwa, R. (2023). Interventions to Improve Knowledge, Attitudes, and Uptake of Recommended Vaccines during Pregnancy and Postpartum: A Scoping Review. Vaccines, 11(12), 1733. https://doi.org/10.3390/vaccines11121733


Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη, ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ:

+30 6974614818