Γυναίκα που κοιτάζει τα ρούχα της που έχουν βραχεί από ούρα, με σχεδιασμένη εικόνα κύστης που στάζει.
Σάμερ Νικόλαος Αλ-Αχμάρ
02.02.2024

Η ακράτεια ούρων είναι, με απλά λόγια, η απώλεια ούρων χωρίς την θέληση μας. Αφορά, κυρίως, τις γυναίκες και υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 25-45% πάσχουν από κάποιας μορφής ακράτεια.

Είδη Ακράτειας

Ακράτεια από Προσπάθεια:

Ονομάζεται έτσι γιατί η απώλεια ούρων συμβαίνει συνήθως κατά την προσπάθεια να κάνουμε κάτι όπως το να σκύψουμε, να βήξουμε, να γελάσουμε ή να σηκώσουμε ένα βάρος.

Επιτακτική Ακράτεια:

Έτσι λέγεται η ακράτεια που έχουμε όταν εμφανιστεί ξαφνικά η έντονη επιθυμία να πάμε στην τουαλέτα αλλά μπορεί να μην προλάβουμε.

Μικτού τύπου Ακράτεια:

Αυτός ο τύπος ακράτειας περιλαμβάνει συμπτώματα και των δύο προηγούμενων τύπων.

Μια πρόσφατη μελέτη σε ενήλικες γυναίκες στις ΗΠΑ έδειξε ότι η συχνότερη μορφή ακράτειας που παρατηρήθηκε ήταν η ακράτεια από προσπάθεια (45.9%). Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η επιτακτικού τύπου ακράτεια ούρων είχε συχνότητα 31.1%, ενώ η μικτή ακράτεια εμφάνιζε συχνότητα 18.1%.


Η ντροπή και τα ταμπού που συχνά συνδέονται με την ακράτεια αφαιρεί από τις γυναίκες την ευκαιρία για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους


Αιτίες

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται συνήθως με την απλή λήψη του ιστορικού και της γυναικολογικής εξέτασης και επιβεβαιώνεται με τον Oυροδυναμικό έλεγχο, που είναι μια ειδική εξέταση που μας βοηθάει να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η ουροδόχος κύστη και οι μύες που ελέγχουν την ούρηση.


Η συχνότητα της ακράτειας ούρων αυξάνεται με την ηλικία. Στατιστικά, πάνω από το 35% των γυναικών άνω των 60 ετών παρουσιάζουν κάποια μορφή ακράτειας


Θεραπεία

Έχουμε διάφορες μεθόδους αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν:

 

• Ασκήσεις για τους μύες του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel):

Αυτές οι ασκήσεις θεωρούνται η πρώτη επιλογή θεραπείας για την ακράτεια ούρων. Βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών που ελέγχουν την ούρηση.

 

 

• Αλλαγές στον τρόπο ζωής:

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τροποποιήσεις στη διατροφή, απώλεια βάρους και εκπαίδευση της κύστης.

 

 

• Φαρμακευτική Θεραπεία:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει συνταγογράφηση φαρμάκων που βοηθούν στην χαλάρωση της κύστης και τη μείωση της συχνουρίας.

 

 

• Ειδικές συσκευές:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται η χρήση κάποιου κολπικού πεσσού που έχει σχήμα δαχτυλιδιού και τοποθετείται στον κόλπο για να ‘διορθώσει’ την ανατομία της περιοχής.

 

 

• Χειρουργική επέμβαση:

Στις περιπτώσεις πιο σοβαρής ακράτειας ούρων που δεν ανταποκρίνονται στην αρχική θεραπεία, μια επιλογή είναι και η χειρουργική αποκατάσταση των ανωμαλιών που υπάρχουν και προκαλούν την ακράτεια. Η χρήση ταινιών ελεύθερης τάσης (TVT-O) είναι μια από τις πολλές επιλογές.

 

Προφανώς, κάθε γυναίκα θα πρέπει να εκτιμάται ξεχωριστά και να προτείνονται οι πιο κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισης για κάθε περίπτωση.

 

Πηγές

https://www.nhs.uk/conditions/urinary-incontinence/

Abufaraj M, Xu T, Cao C, et al. Prevalence and trends in urinary incontinence among women in the United States, 2005-2018. Am J Obstet Gynecol. 2021;225(2):166.e1-166.e12. doi:10.1016/j.ajog.2021.03.016

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την ακράτεια ούρων, ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ:

+30 6974614818

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του. Διαβάστε την πολιτική απορρήτου.

EN

This website uses cookies to ensure you get the best experience. Read our privacy policy.

GR